У Мінфіні дані переселенців надали сумнівній колекторській фірмі з офісом у Москві — волонтер

У Мінфіні дані переселенців надали сумнівній колекторській фірмі з офісом у Москві — волонтер

Діти-переселенці / Фото: УНІАН

Приватна компанія виграла тендер у Міністерстві фінансів України.

У рамках пілотного проекту з верифікації соціальних виплат переселенцям Міністерство фінансів надало реєстр тимчасово переміщених осіб колекторській компанії, що має очевидні зв'язки з Росією.

Крім того, у Мінфіні наділили цю приватну компанію повноваженнями, що йдуть в розріз з законодавством і правами людини. Про це повідомляє DT.UA із посиланням на волонтерку Лесю Литвинову.

Як повідомила волонтерка, цей факт вдалося встановити лише після того, як оператори з якогось кол-центру від імені Мінфіну почали обдзвонювати переселенців зі Сходу України та уточнювати їхні персональні дані.

Відповідно, після звернень кількох переселенців, активісти, які спеціалізуються на правовій допомозі щодо верифікації соцвиплат переміщеним особам, встановили, що дзвінки надходили від колекторської компанії "Дельта М Юкрейн".

Ця фірма вже 8 років працює в Україні, і за її даними центральний офіс "Дельта М Юкрейн" розташований у Києві. Утім, компанія також має офіс у Москві і контакт-центр у Воронежі.

"Після поста у Фейсбуці Олександра Клюжева з коротким описом ситуації у коментарях відгукнувся віце-прем'єр-міністр Павло Розенко. Крім обіцянки розібратися за наявності запитів з фактами, там було тільки одне посилання — на сайт держзакупівель, з якого й стало зрозуміло, що "Дельта М" — не тільки колектори з сумнівною репутацією, а й переможці цілком офіційного тендера, проведеного Мінфіном", —повідомила волонтер Литвинова.

Міністр соцполітики Розенко відреагував на інформацію волонтерів щодо тендеру / Фото: facebook/Oleksandr Kliuzhev

Міністр соцполітики Розенко відреагував на інформацію волонтерів щодо тендеру / Фото: facebook/Oleksandr Kliuzhev

Литвинова зазначила, що в договорі, укладеному між міністерством фінансів і компанією "Дельта М" 11 листопада, наявні кілька пунктів, що викликають певні запитання.

Попри те, що в ньому прописана "необхідність захисту персональних даних в межах чинного законодавства", виконавцю надається право залучати до виконання замовлення третіх осіб. Сторони звільняються від відповідальності за наявності "непереборних обставин", серед яких значаться війна або військові дії.

Звіт про тендер: Дельта М та Мінфін from tsnua

Ще більше запитань, за словами волонтерки Литвинової, викликають технічні вимоги до верифікації. Так, пункт 1.1.1 договору, по суті, передбачає, що замовник (Мінфін) надає виконавцю (Дельта М) реєстр фізичних осіб-переселенців.

Активістка зазначає, що результатом пілотного проекту з верифікації ВПЛ стала втрата контролю над реєстром переселенців, результати якого наразі спрогнозувати неможливо. І цікаво те, що наслідки інциденту торкнуться не Мінфіну, а громадян, які довірили свої персональні дані державі.

Нагадаємо, на Дніпропетровщині відкрили кілька кримінальних справ. Правоохоронці кажуть, 4,5 мільйона гривень незаконних виплат нараховували переселенцям, які не мали на них права, бо володіли чималими статками. 

На Дніпропетровщині виплати отримали заможні переселенці, які не мали на це права

На Дніпропетровщині виплати отримали заможні переселенці, які не мали на це права

Повʼязані теми:

Наступна публікація