У МОЗ назвали причину масового отруєння в Ізмаїлі

У МОЗ назвали причину масового отруєння в Ізмаїлі

Фото: УНІАН

До міської водогінної мережі потрапили відходи унаслідок підтоплення через сильні зливи.

Причиною масового отруєння в Ізмаїлі стало потрапляння відходів із туалетів приватного сектору до водогінної мережі. Про це повідомив в.о. міністра охорони здоров'я Віктор Шафранський на нараді з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом та т.в.о. голови Державної санітарно-епідеміологічної служби Святославом Протасом.

Йдеться у повідомленні Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ, пише УНІАН.

Своєю чергою, в.о. голови Державної санітарно-епідеміологічної служби Святослав Протасов наголосив, що наразі ситуація у місті локалізована. Проте прем'єр-міністр Володимир Гройсман підкреслив необхідність моніторингу санітарно-епідеміологічної ситуації в Ізмаїлі.

Відходи до міської водогінної мережі потрапили унаслідок підтоплення через сильні зливи.

Крім того, за словами Протасова, необхідно перешкодити повторенню подібних випадків у інших містах. Територіальні підрозділи спільно з місцевою владою мають перевірити місця водозаборів, чи є ризики підтоплення, та вжити заходів, аби попередити подібні випадки, що особливо важливо у спекотний період, зазначив Гройсман.

"Нам треба підійти до цього питання спільно з обласними адміністраціями, обласними радами, якщо потрібно, я дам доручення, мерами міст - вони усі знають свою проблематику - подивитися, де є такі проблеми", - наголосив прем'єр.

Гройсман також додав, що необхідно приділити увагу питанню якості води і каналізування приватного сектору. За його словами, в Україні є ще багато міст, де десятки відсотків населення користуються вигрібними ямами і не мають змоги підключитися до централізованого каналізування.

"Нам теж треба об'єднати тут зусилля, щоб був план дій по кожному місту, як вирішують це питання. Там, де потрібно допомогти, щоб ми допомогли, ми готові допомагати, але це дуже важливо. Якість питної води і каналізування – це те що має бути у 21 сторіччі у кожному дворі", - сказав він.

Нагадаємо, увечері суботи, 18 червня, кількість жителів Ізмаїла Одеської області, які звернулися до лікарень із гострими кишковими інфекціями, сягнула понад 300 осіб. У всіх діагностують гострі кишкові інфекції. Люди пили водопровідну воду, в яку могли потрапити нечистоти після проливного дощу в місті.

В Ізмаїлі оголосили надзвичайну ситуацію. У місті закрили всі заклади громадського харчування та ринки. У магазинах заборонили продавати продукти, що швидко псуються. Водночас містяни активно скуповують у крамницях бутильовану воду та продукти харчування. У місті виставили охорону біля водойм, людям не дозволяють у них купатися. Працівники санепідслужби проводять заходи з дезінфекції по всьому місту.

За фактом масового отруєння людей в Ізмаїльському районі Одеської області відкрито кримінальне провадження.

Як відомо, за останніми даними, кількість постраждалих внаслідок отруєння в Ізмаїльському районі Одеської області склала 432 особи.

Повʼязані теми:

Наступна публікація