У МЗС назвали причини, за яких країни ЄС можуть заблокувати безвізовий режим з Україною

У МЗС назвали причини, за яких країни ЄС можуть заблокувати безвізовий режим з Україною

Країни ЄС можуть заблокувати безвізовий режим / Фото: Reuters

У міністрів європейських країн можуть виникнути додаткові питання до України.

Країни ЄС можуть тимчасово заблокувати введення безвізового режиму з Україною, якщо Київ не виконає зобов'язання щодо міграційної політики, питань безпеки та боротьби з корупцією.

Про це на брифінгу повідомила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль. 

"Дуже важливо буде показати, що ми не зупиняємося на тому, що ми зараз одержали позитивний звіт, а продовжуємо працювати, ухвалюємо відповідні закони і робимо те, на що ми взяли на себе відповідні зобов'язання", - зазначила Зеркаль.

Заступник зауважила, що наразі Єврокомісія має підготувати відповідну законодавчу пропозицію і передати її на розгляд комітету, до якого входять посли всіх країн-членів ЄС. Зеркаль наголосила, що далі безвізовий діалог продовжуватимуть міністри юстиції та внутрішніх справ.

"Це люди, які більш сфокусовані на питаннях безпеки, і у них можуть виникати питання як до комісії, що оцінювала результати України, так і до України безпосередньо. Цей діалог триває, вони не висувають нових умов, вони просто уточнюють", - зазначила заступник міністра.

Зеркаль також відзначила, що 18 грудня єврокомісар Аврамопулос заявив, що процес надання безвізового може тривати від 3 до 7 місяців, його тривалість залежатиме від реакції країн-членів Європейського союзу та наявності в них додаткових питань до України.

"Воно (надання безвізового режиму – ред.) може бути заблоковано на рівні країн - членів Європейського союзу тільки до з'ясування обставин, тому що мандат на проведення експертної оцінки був у Європейській комісії. Фактично ЄК була уповноважена країнами на проведення цієї технічної роботи", - наголосила Зеркаль.

Вона також нагадала, що звіт Європейської комісії є фінальним і додаткових умов виставлятися Україні більше не буде. 

"Звіт є фінальним, жодних додаткових звітів вже не буде. Ми продовжуємо працювати лише в режимі спільних органів, які передбачені угодою про асоціацію. Згідно з угодою про асоціацію, існує підкомітет із юстиції, свободи і безпеки, в рамках якого буде продовжено співпрацю між Україною і ЄС у питанні візової лібералізації", - зауважила Зеркаль.  

Нагадаємо, що експерти пояснили, як працюватиме безвізовий режим для українців.

Повʼязані теми:

Наступна публікація