У "Нафтогазі" придумали, як обліковувати газ по-новому

У "Нафтогазі" придумали, як обліковувати газ по-новому

Фото: НАК "Нафтогаз України"

Перехід на облік газу в кВт-год відбудеться з другого кварталу 2017 року.

Національний нафтогазовий холдинг "Нафтогаз України" за дорученням Міністерства енергетики та вугільної промисловості розробив проект із запровадження в Україні нової системи обліку природного газу при його видобуванні, транспортуванні, розподілі та постачанні в одиницях енергії (кВт-год). 

Про це повідомила прес-служба холдингу, передає "УНІАН".

"Перехід на облік газу в одиницях енергії сприятиме сталому розвитку вітчизняного ринку газу відповідно до вимог директив і регламентів ЄС. Це також дозволить українським постачальникам і споживачам об'єктивно та прозоро розраховуватися за спожитий енергоносій", - йдеться в повідомленні.

Згідно з ним, план містить 11 етапів, серед яких, зокрема, внесення змін до чинних і розробка нових нормативно-правових документів, що стосуються обліку газу та його фізико-хімічних показників, розробка нових та модернізація існуючих технічних засобів вимірювань.

План передбачає, що перехід на облік газу в кВт-год відбудеться з другого кварталу 2017 року.

"Використання енергетичних показників природного газу зробить облік газу більш об'єктивним при його купівлі, продажу та використанні, а також при встановленні цін і тарифів. Запровадження енергетичних одиниць спростить складання енергетичного балансу під час використання підприємствами різних енергоносіїв, дозволить вибирати види палива з метою економії коштів, надасть споживачам стимули для енергозбереження, зробить прозорою та зрозумілою ефективність використання природного газу порівняно з іншими енергоносіями, а також дозволить швидше й точніше оцінювати результати інвестування в енергетичну ефективність", - зазначили в прес-службі.

Нагадаємо, нещодавно "Нафтогаз" попереджав про можливість зриву опалювального сезону. Зокрема, підпорядкування "Укртрансгазу" від "Нафтогазу України" до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) ставить під загрозу кредитну угоду зі Світовим банком га 500 $ млн., необхідних для стабільного проходження майбутнього опалювального сезону.

У Стокгольмі розпочався суд між "Нафтогазом" та "Газпромом"

У Стокгольмі розпочався суд між "Нафтогазом" та "Газпромом"

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація