У Раді Європи прокоментували візит їхньої місії до анексованого Криму

У Раді Європи прокоментували візит їхньої місії до анексованого Криму

Генсек Ради Європи пояснив, чому місія поїхала до анексованого Криму / Фото: Getty Images

Генсек РЄ наголосив, що у Раді не визнають анексію.

Генсек Ради Європи пояснив, чому місія поїхала до анексованого Криму / Фото: Getty Images
Візит місії Ради Європи до анексованого Росією Криму не є визнанням так званої "влади".

Про це заявив генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд під час звернення до парламентської асамблеї РЄ, передав кореспондент "Європейської правди".

За його словами, РЄ дотримується принципу невизнання анексії, а її приїзд до Криму не змінює цього факту.

Генсек зауважив, що відправлення місії було узгоджено як з Україною, так і з РФ.

"Я призначив Герарда Стоудмана, фахового швейцарського дипломата, головою місії, і можу підтвердити, що зараз він вже в Криму. Він прибув учора і пробуде там ще декілька днів. Але цей візит не має бути сприйнятий як визнання тамтешньої "де-факто влади". Це, швидше, є визнанням, що ми несемо особливу відповідальність щодо захисту прав двох мільйонів людей, які там проживають. Ми маємо визначити, що має бути зроблено для дотримання прав цих людей", - пояснив Ягланд.

За словами генсека, на території анексованого Криму має діяти Європейська конвенція з прав людини, а на кримчан поширюватися захист Європейського суду з прав людини.

Нагадаємо, що російські ЗМІ активно поширювали інформацію, що до Криму прибула місія Ради Європи за оцінкою дотримання прав людини. 

Напередодні міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що моніторингова місія Ради Європи з прав людини має намір оцінити ситуацію в анексованому Росією Криму. Як заявив речник генсека Ради Європи Деніел Хольтген, візит місії було погоджено з українською стороною.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація