У рідному Бориславі пам'ятають про кримінальне минуле "українського диверсанта"

У рідному Бориславі пам'ятають про кримінальне минуле "українського диверсанта"

У рідному Бориславі пам'ятають про кримінальне минуле "українського диверсанта"

Фото: Facebook/Антон Геращенко

Андрій Захтей в 1997 році був заарештований, а в 1998 році – засуджений на шість років.

Андрій Захтей, один із затриманих Росією "українських диверсантів", як його називає Федеральна служба безпеки Росії, родом з Борислава на Львівщині. Тут живуть його батьки і бабуся.

Про це пише "Крим.Реалії".

Однокласники і друзі дитинства, а також вчителі дуже негативно відгукуються про чоловіка. Вони переконані, що Росія навмисно вибрала людину з кримінальним минулим для реалізації свого сценарію.

У Бориславі більше 30000 жителів. Тут, як в будь-якому звичайному галицькому містечку, один про одного знають абсолютно все. Однак говорити про Андрія Захтея багато бояться донині, згадуючи його кримінальне минуле.

За словами знайомих, у дев'яності роки він постійно потрапляв в якісь погані ситуації, але завжди вмів вийти сухим з води, підставивши когось. Вічно у бійках, забирав у продавців гроші, займався рекетом, валютою. Він був засуджений, але в 2001 році вийшов на свободу, мав підприємство по виготовленню пластикових вікон, ставив їх у школах і через фірму відмивав гроші. У Росії він мав будівельну бригаду і запрошував з Борислава людей на роботу, робив їм документи, - переконують у містечку. 

У поліції Борислава підтвердили, що Андрій Захтей в 1997 році був заарештований, а в 1998 році – засуджений на шість років і шість місяців за пограбування квартири, а також продаж і зберігання вогнепальної зброї. У червні 2016 виїхав до Криму, до Євпаторії.

У поліції зазначили, що протягом 2008-2009 років Андрій Захтей у кримінальній справі за статтями "шахрайство, підробка документів" фігурував лише як свідок. Він не був засуджений, тільки за судовим рішенням був покараний грошовим штрафом.

Три останніх роки Андрія Захтея в Бориславі не бачили. Сусіди батьків підтвердили, що протягом цього періоду він сюди не приїжджав.

Добре пам'ятає свого учня Андрія Захтея його класний керівник Сергій Смоляк. "Я говорив його батькам, що вони виховують свого сина у вседозволеності. Для нього було все. Так вийшло. Він завжди хотів бути лідером, але не вмів перебувати в колективі. Судячи з його повідомлення в соцмережах, він був проросійським", – висловив свою думку Сергій Смоляк.

Проте, що Андрій Захтей – "терорист", не вірить більшість жителів Борислава. Люди не дуже розуміють, чому його взагалі затримала спецслужба Росії.

Нагадаємо, 10 серпня Федеральна служба безпеки РФ заявила про запобігання в окупованому Криму терористичних актів, які нібито були підготовлені Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України.

За інформацією ФСБ, в ніч з 6-го на 7-е серпня 2016 року в районі міста Армянськ була виявлена група "диверсантів", при затриманні якої загинув співробітник ФСБ, а в ніч на 8 серпня 2016 року ще дві групи "диверсантів" нібито здійснили спроби прорватися в Крим, що "прикривалися масованим обстрілом з боку суміжної держави і бронетехнікою збройних сил України". ФСБ запевняє, що під час бою загинув російський військовий.

У Росії заявили, що на місці першої сутички були нібито виявлені 20 саморобних вибухових пристроїв, боєприпаси, міни, гранати і спецзброї. Також ФСБ заявила про ліквідацію "агентурної мережі" української розвідки в Криму з числа громадян України та Росії. Одним з організаторів терактів назвали жителя Запорізької області Євгена Панова, який служив в 37-му окремому мотопехотном батальйоні ВСУ під позивним "Юджин", демобілізувався в серпні минулого року. Брат затриманого українця стверджує, що його викрали на території материкової України і вивезли на окуповану територію.

Російський президент Володимир Путін заявив, що замість пошуків шляхів врегулювання конфлікту Україна "перейшла до практики терору". Також він пообещал, що "безумовно, повз таких речей робити не будемо".

Варто відзначити, що суд окупованого Сімферополя взяв під варту на два місяці жителя анексованого Криму Андрія Захтея. Чоловіка підозрюють у причетності до підготовки диверсій і терактів на півострові. Таким чином, суд задовольнив клопотання слідства.

Росія не планує військовий наступ на Україну, проте може дати таку команду сепаратистам

Росія не планує військовий наступ на Україну, проте може дати таку команду сепаратистам

Повʼязані теми:

Наступна публікація