У СБУ розповіли про винуватця повернення літака "Белавиа" та винищувачі

У СБУ розповіли про винуватця повернення літака "Белавиа" та винищувачі

Фото: airlines-inform.com

Борт сів у "Жулянах" через громадянина Вірменії.

Епізод із поверненням літака авіакомпанії "Белавиа" рейсом Київ – Мінськ переростає у міжнародний скандал. Білорусь на офіційному рівні зажадала вибачень і грошових компенсацій від України, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Вказівку повертати Boeing дали українські спецслужби, котрі отримали інформацію про можливе вивезення одним із пасажирів інформації, що може загрожувати державній безпеці. Підозрюваного зняли з літака та обшукали. Борт вилетів у Мінськ після дозаправки, а чоловіка через кілька годин правоохоронці відпустили – він дістався Мінська іншим авіалайнером.

Міжнародний скандал: Україна погрожувала підняти винищувачі проти білоруського літака

Міжнародний скандал: Україна погрожувала підняти винищувачі проти білоруського літака

Речниця СБУ Олена Гітлянська переконує, що дії спецслужби були стандартними для подібних випадків у світовій практиці. Білорусів обурило не це, а начебто погроза підняти в небо військові винищувачі в разі відмови цивільного літака повернутися до Києва. В Україні таке обвинувачення відкидають. "Дуже дивною виглядає заява, що проти цивільного літака можуть бути підняті винищувачі. Перемовини вів диспетчер "Украероруху". Це хіба що людський фактор, дуже сумнівно, але я ще раз кажу – я навіть не хочу в таке вірити", - заявила Гітлянська. В "Украерорусі" коментарів щодо ситуації поки що не надали.

Інцидент стався через Армена Мартиросяна – громадянина Вірменії, який мешкає у Москві, працює у прокремлівських ЗМІ і постійно поливає брудом Україну. Російські видання називають його журналістом, сам себе він вважає політтехнологом. Чоловік розповів, що в нього шукали якусь інформацію, котру він вивозив на електронному накоплювачі. "Уже все нормально", - запевнив він. Що саме цікавило СБУ та чи було щось вилучено, у спецслужбі не конкретизують. Мовчанку пояснюють таємницею слідства.

Кореспондент ТСН Іван Гребенюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація