У серпні завершать експертизу щодо винних у Іловайській трагедії – Луценко

У серпні завершать експертизу щодо винних у Іловайській трагедії – Луценко

Фото: Reuters

Генпрокурор закликав нардепів отримати доступ до державної таємниці у передбачений законом спосіб.

У першій половині серпня поточного року завершиться судова комплексна комісійна військова експертиза щодо обставин та пошуку винних у загибелі українських військових під Іловайськом. Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко, виступаючи на останньому засіданні Верховної Ради перед канікулами.

Нині, каже Генпрокурор, експертиза перебуває на завершальному етапі. А для того, аби громадськість могла без порушення держтаємниці отримати вичерпну інформацію щодо висновків експертизи, Луценко закликав нардепів отримати доступ до держтаємниці.

"Експерти встановили, хто і як командував військами на даному напрямку. Хто віддавав накази і хто не віддав життєво необхідних наказів. ГПУ звертається до всіх народних депутатів з пропозицією оформити допуски до державної таємниці. І ті депутати, які матимуть доступ та виявлять бажання зможуть ознайомитись з результатами висновків експертизи по цій справі. Ознайомлення депутатів з висновками дасть змогу в цілому без порушень закону донести народу України істину у цій справі, припинивши фальсифікації та ігрища на крові наших героїв", - заявив Луценко з трибуни.

Генрпрокурор звернувся до спікера Андрія Парубія надати списки депутатів, які зголосяться на такий крок, аби їм негайно надали допуск.

Нагадаємо, наприкінці серпня 2014 року після запеклих боїв бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці. Українські військові понесли значні втрати.

За офіційними даними, загинули 366 українських військових, 249 поранено, 128 взято в полон та 158 зниклих безвісти. Разом з тим, парламентська ТСК з розслідування трагедії оцінює загальні втрати українських військ у 1 тис. осіб. Крім того, сили АТО за час боїв під Іловайськом втратили військової техніки на майже 300 млн грн.

За інформацією військової прокуратури, загальна кількість бойовиків та військ РФ під час боїв під Іловайськом перевищувала 16 тис осіб.

Повʼязані теми:

Наступна публікація