У смороді та за крок до коми: соціальний центр звинуватили в занедбанні івано-франківського пенсіонера

У смороді та за крок до коми: соціальний центр звинуватили в занедбанні івано-франківського пенсіонера

Чоловік ледве не помер від голоду і хвороб у брудній квартирі.

В Івано-Франківську сусіди врятували самотнього 68-річного пенсіонера Мартина Джуза, який жив у повній антисанітарії голодним і немічним, хоча мав доглядальницю від столичного центру "Пенсіон", якому переписав свою 2-кімнатну квартиру в обмін на довічне утримання. Люди зреагували на запах, і виявили, що в помешканні чоловіка чадіє пательня, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Господар був у дуже поганому стані та зарадити ситуації не мав сили – в пенсіонера піднявся рівень цукру у крові. Швидка забрала його в лікарню у важкому стані. "Якби його сусіди не знайшли вчасно, могла б бути і кома", - каже медик Наталя Чужак. Лікарі шоковані не тільки станом здоров'я, але й виглядом пацієнта – дідусь був брудний та голодний, як безхатько.

В Івано-Франківську сусіди врятували самотнього пенсіонера від коми

В Івано-Франківську сусіди врятували самотнього пенсіонера від коми

У Центрі допомоги та соціального захисту пенсіонерів "Пенсіон" запевняють, що доглядальниця приходить увесь потрібний обсяг робіт чотири рази на тиждень. "Щоб купити продукти, нагодувати, отримати пенсію і принести йому, зробити по дому роботу – прибрати. Вона це все робить", - запевняє директор організації Михайло Вулах. Однак сам пенсіонер запевняє, що це все – реклама, на яку свого часу він купився. "Їсти варить – і все. Один суп", - каже він. Слова пенсіонера підтверджують і сусіди. "Сидить голодний, стукає в двері: дай хлібу, цукру. Газ лишає він включеним. Встає собі зігріти і лишив. Ми вночі прислухаємо, аби не вибухнув під'їзд", - каже Оксана Романів.

Обурені люди нарікають, що саме доглядальниця так занедбала чоловіка, бо приходила п'яною, а коли старенький потрапив до лікарні, то взагалі зникла, а ключі віддала сусідам. У квартирі ж стоїть страшенний сморід від бруду та сечі, там брудна сантехніка, течуть труби, а на кухні лежить обгорілий посуд. Сусід Дмитро Ощипко не розуміє, як можна претендувати на житло пенсіонера, так занедбавши допомогу йому.

Поспілкуватися з самою доглядальницею журналістам не вдалося, але у керівника центру до неї жодних претензій. Більше того, він запевняє, що послуги доглядальниці первинною угодою взагалі не були передбачені: мовляв, це – благодійність. Проте сам документ показати відмовляється, мотивуючи конфіденційністю. "Якщо підписати договір 2014-го року і два роки людину не годувати, так не прожив би два роки пенсіонер. Можливо, морозива не дають чи красної ікри. Людина жива – значить, її годують", - каже Вулах.

У місцевій соцслужбі розводять руками, бо відколи пенсіонер підписав угоду на довічне утримання, вони втратили право опікуватися ним. Справу Мартина Джуза взялася розслідувати прокуратура Івано-Франківської області.

Кореспондент ТСН Алла Пасс

Повʼязані теми:

Наступна публікація