У виправній колоній на Рівненщині списують сильнодійні ліки та ламають ув'язненим ребра - омбудсмен

Під час перевірки колонії виявили низку випадків жорстокого поводження з ув'язненими.

У Полицькій виправній колонії Рівненської області виявили випадки жорстокого, нелюдського поводження із засудженими, яке принижує їхню гідність.

Про це повідомили у прес-службі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Як зазначається, 14 червня було проведено моніторинг стану дотримання прав засуджених, під час якого з'ясувалося, що в камерах штрафних приміщень, у яких тримаються порушники установленого порядку відбування покарання, недостатньо природного та штучного освітлення, свіжого повітря, відсутня припливно-витяжна вентиляція. Також ці приміщення не обладнані бачками з питною водою.

"В установі не забезпечено належних умов праці для засуджених, які працевлаштовані в цеху з обробки базальтового каменю. На виробничій ділянці приміщення в'язні працюють без засобів індивідуального захисту органів дихання та зору. Засуджені в установі не мають інформації про розмір нарахованої їм заробітної плати", - йдеться у повідомленні.

До того ж, ув'язнені поскаржилися учасникам моніторингу на те, що їм не роз'яснюють застосування пільг та повільно вирішують питання, пов'язані із отриманням паспорта громадянина України, а також на низьку якість харчування.

"Було виявлено також, що наразі у медичній частині установи залишаються не укомплектованими посади терапевта та психіатра. У більшості медичного персоналу відсутні сертифікати про проходження професійної перепідготовки або підвищення кваліфікації. В колонії брак діагностичного, лабораторного, а також необхідного для надання невідкладної медичної допомоги обладнання. У стоматолога відсутній пломбувальний матеріал", - наголосили в омбудсмена і додали, що також помітили списання сильнодійного нейролептичного препарату аміназину без будь-яких записів у медичних картках пацієнтів.

Окрім цього, під час огляду було встановлено, що в колонії застосовується практика здійснення контролю за поведінкою одних засуджених іншими, унаслідок чого є привілейовані особи.

"Моніторами виявлено факт отримання засудженим в установі наприкінці минулого року тілесних ушкоджень, зокрема травми грудної клітки. Звертає на себе увагу той факт, що після звернення в'язня до медичної частини зазначена травма не була зафіксована в документації установи. Згідно з документацією медичної частини допомога вказаній особі також не надавалася", - додали в омбудсмена.

Як запевнили в установі, результати моніторингового візиту будуть направлені до Генпрокуратури та Мін'юсту для відповідного реагування та усунення недоліків.

Нагадаємо, раніше ув'язнений показав на камеру, як жорстоко катують у Бердянській колонії. Правозахисники стали на бік побитих ув'язнених.

Повʼязані теми:

Наступна публікація