У Вишгородському заповіднику про призначення директором Влади Литовченко: це грім серед ясного неба

У Вишгородському заповіднику про призначення директором Влади Литовченко: це грім серед ясного неба

Фото: Фото из личного архива автора

Працівники не розуміють вибору конкурсної комісії, але експерти називають його правильним.

Колишня модель, а нині викладачка Влада Литовченко наступного тижня очолить Вишгородський історико-культурний заповідник. Це вибір членів конкурсної комісії, котра нарахувала, що претендентка на чотири бали випередили чинного директора Ірину Пироженко, яка керує заповідником останні 20 років, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Ірина збирає речі та ледве стримує сльози. "Заберу свої фотографії, своєї мами і батька. Книги я залишаю, ікони всі я забираю з собою", - коментує збори вона. Половину строку на посаді поруч із директором була кішка Маша. "Вона ж у нас господар. Це найголовніша кішка. Спочатку вона, а потім – я. Поки що. До другого жовтня", - каже Пироженко.

Влада Литовченко готується очолити Вишгородський історико-культурний заповідник

Влада Литовченко готується очолити Вишгородський історико-культурний заповідник

Кішка залишається у заповіднику і 2 жовтня зустрічатиме нову директорку – колишню модель і зірку Playboy Владу Литовченко. Саме вона перемогла у конкурсі керівну посаду заповідника, який провела Київська обласна державна адміністрація. Співробітники заповіднику кажуть, що новиною про зміну керівництва шоковані. Про нову очільницю вони нічого не знають. "Як грім серед ясного неба. Ми про неї взагалі нічого не знали. Я так зрозуміла, що це боротьба якихось гаманців", зізнається одна з працівниць. Досвід в історико-культурній сфері Влада Литовченко вже має. Чотири роки тому вона була заступницею гендиректора Києво-Печерського історико-культурного заповідника з міжнародної співпраці. І, як сама зізнавалася, це їй коштувало певну суму. Хабар за посаду – не єдиний скандал, яким відзначилася Литовченко у Лаврі. Її ще закидали знущання над підлеглими та згадували кар'єру відвертої фотомоделі. Законність перебування на посаді Литовченко довела через суд, але її лаврську посаду все ж скоротили.

Тепер перед тим, як обійняти чергову державну посаду, вона зізнається: мріє, аби усі забули про її скандальне минуле. "До кінця року у мене є перспективні і вже реальні плани щодо втілення експозицій із житійної хроніки Бориса і Гліба, відомих святих. І проведення патріотичних і просвітницьких заходів для молоді", - каже новий директор.

У те, що Влада Литовченко буде гарним керівником повірили, вісім членів експертної конкурсної комісії. Серед них і гендиректор Національного заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська. Жінка стверджує, що нова очільниця заповіднику краща за попередницю. "Влада на два порядки вища розумінням проблем. Це правда. Я вважаю, що Ірина В'ячеславівна повинна залишитися заступником директора", - вважає вона.

Бути заступником колишньої моделі Ірина Пироженко не хоче. Своїй наступниці бажає удачі, і просить одного – лишити усіх підлеглих на посадах, та знайти з ними порозуміння. А також не чіпати кішку Машу. Це Влада вже пообіцяла. "Алергії на котів у мене немає. Я дуже люблю котів. І Маша, якщо це символ заповідника, я сподіваюся, що з Машою, мабуть, буде легше за все знайти порозуміння", - каже вона.

Бюджет для Вишгородського заповідника, з яким наступного року працюватиме Литовченко, ще не сформовано. Відомо лише, якою буде зарплата керівника – трохи більше трьох тисяч гривень. Але гроші для неї, каже Влада, не головне. Важливішою є нова робота, бо це можливість реалізувати свій потенціал.

Кореспондент ТСН Тетяна Боковня

Повʼязані теми:

Наступна публікація