У Запоріжжі бабуся виховує онуків у хаті без світла, газу та води

У Запоріжжі бабуся виховує онуків у хаті без світла, газу та води

Дата публікації
Перегляди
4685
Час на прочитання
2 хв
Поділитись:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Viber
У Запоріжжі бабуся виховує онуків у хаті без світла, газу та води

Діти були за крок до інтернату, коли бабуся приїхала їх рятувати.

У Запоріжжі бабця вже півроку живе без газу, світла й води та самотужки виховує двох онуків. Дітей соціальні служби вирішили забрати до притулку, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

65-річна Любов Потапова прокидається о 4:00 ранку. Вона сама коле дрова, розпалює пічку та гріє онукам чай. Готує на дворі, бо в будинку, немає жодних комунальних благ. Воду позичає в сусідів. "Готую їм сніданок, потім відводжу до школи, і далі топлю, щоб обід приготувати. Потім загашую, щоб заощадити. І вечерю готую", - розповідає пенсіонерка.

У Запоріжжі соцслужби хотіли забрати дітей у бабусі, яка виховує внуків на одну пенсію

У Запоріжжі соцслужби хотіли забрати дітей у бабусі, яка виховує внуків на одну пенсію

9-річна Настя разом з братиком живуть без мами. Жінка вже кілька років пиячить. Діти згадують її лише по фото. Саме через борги матері будинок відрізали від води, газу та електрики. Де тепер жінка – ніхто не знає. Але що так ліпше для самих дітей, сусіди не сумніваються. "П'ята ранку, холодно, діти голі в мене під хвірткою. Я питаю, що таке? Ми боїмося, ми самі вдома", - розповідає одна з сусідок.

Уже півроку онуків виховує бабця. В будинку тепер затишно та прибрано, у дітей своя кімната. Іграшки дарують друзі та сусіди, за навчанням слідкує бабуся. Гратися дозволяє, лише коли пороблять домашні завдання. Коли в районній адміністрації дізналися, що діти живуть у будинку без комунальних благ, бабусі повідомили, що на час процедури позбавлення матері батьківських прав малечу заберуть у притулок. У відповідь на це діти втекли й сховалися, бо не хочуть розлучатися з бабусею.

На захист родини стали й запорізькі волонтери. Небайдужі люди погасили борги за світло, зараз вирішують питання з газом та водою, а також допомагають з харчами. "Ми купили продуктів, прогодуємо далі. Ви знаєте, по-сусідськи: хто воду, я харчі… Так вони і виживають у нашій країні", - каже Олена Кунєва.

Волонтери ж звернулися до Мінсоцполітики, щоби дозволити бабусі оформити опікунство над онуками. Після дзвінка з міністерства запорізькі чиновники таки пообіцяли не розлучати родину. "Загрози дітям точно немає, служба їх забирати не буде, для цього підстав немає. Зараз треба робити все для позбавлення батьківських прав", - каже керівик служби у справах дітей міської ради Наталія Сиворакша.

Зараз родина виживає на 1200 гривень бабусиної пенсії. Єдина надія – на опікунські виплати, а їх оформлення – тривалий процес. Проте старенька присягається, що онуків нікому не віддасть: ані у притулок, ані матері, навіть якщо та врешті протверезіє і з'явиться.

Кореспондент ТСН Яків Носков

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація