У Житомирі під час дорожніх робіт відкопали старовинне підземелля

У Житомирі під час дорожніх робіт відкопали старовинне підземелля

У Житомирі під час дорожніх робіт відкопали старовинне підземелля

Містом ширяться чутки, що там можуть знайтись скарби.

У Житомирі під час реконструкції тротуарів у центральній частині міста сталося провалля. А коли будівельники зазирнули у середину, побачили підземний хід, викладений цеглою, йдеться у сюжеті ТСН.

На місце викликали краєзнавців - їхні думки розділилися. Одні кажуть, що це може бути старовинний підземний тунель, яких у Житомирі багато. Інші припускають, що це підвальні приміщення старовинних будинків. Але і перші і другі сходяться на думці, що у підземеллі можна знайти історичні артефакти. Містом поповзли чутки, що там навіть можуть зберігатися скарби барона де Шодуара, чий замок був неподалік.

Від ранку біля місця, де утворилося провалля - купа людей. Усі зазирають у тунель, що веде під землю. Підземний тунель відкрився під час реконструкції тротуарів на вулиці Великій Бердичівській, у центрі міста. Просто під екскаватором провалилася земля.

Вхід у підземелля обгородили стрічкою. Його вже досліджує фахівець місцевого краєзнавчого музею. Поки що з'ясував, що підземний тунель веде на інший бік вулиці.

"Колись на тій стороні у 19 сторіччі знаходився дворянський будинок. А з цієї сторони знаходилось приміщення Бернардинського монастиря", - розповідає науковий співробітник відділу досліджень Житомирського обласного краєзнавчого музею Олександр Тарабукін.

У центрі Житомира розкопали старовинне підземелля

У центрі Житомира розкопали старовинне підземелля

Історики припускають що це міг бути прохід від єзуїтського монастиря до дворянського будинку чи казначейства, які знаходилися по той бік вулиці, зараз прохід засипано, там найпевніше проходять сучасні комунікації.

Про житомирські підземні тунелі ходять легенди. Подейкують, що під землею є ціле місто. І там заховані скарби барона де Шодуара, або навіть бібліотека Ярослава Мудрого. Ці чутки спростовує місцевий історик Георгій Мокрицький. Каже, сам неодноразово спускався в житомирські підземелля. Нововиявлений підземний хід датує серединою 19 сторіччя.

Підземний хід схожий на підвали будівель, які з'явилися тут у цей період часу, каже історик. Припускає, що це був звичайний підземний перехід із будинку в будинок через вулицю.

"Може і скарб бути, може бути і побутовий підземний хід. Тому що у багатьох випадках купці об'єднували свої будинки і магазини підземними переходами. В одному з них було казначейство, казначейство намагалися обікрасти. Ця історія була відома, підкоп був, ну може і звідси", - припускає історик Георгій Мокрицький.

Історики впевнені - підземелля слід дослідити. Міський голова запевняє, що знахідку збережуть.

Вхід у підземелля на зиму закриють бетонною плитою, щоб туди не потрапляла волога. А вже навесні розпочнуть дослідження і розкопки.

Кореспондент ТСН Олена Кузнєцова

Повʼязані теми:

Наступна публікація