У зоні АТО намітились нові котли: під загрозою оточення Маріуполь та Щастя. Мапа АТО

У зоні АТО намітились нові котли: під загрозою оточення Маріуполь та Щастя. Мапа АТО

Експерти та силовики говорять про загрозу утворення котлів / Фото: Reuters

Активні бойові дії тривають по всій зоні АТО, бойовики зосереджують сили для нових потужних ударів.  

Поки противник атакує сили українських військових на всіх ділянках АТО, але серед цих численних ударів можуть бути сховано головні напрями наступу.

Так, командир полку "Азов" Андрій Білецький заявив, що під Бердянськом може утворитися "котел", що принесе великі втрати. Як вважає Білецький, у разі наступу бойовики завдаватимуть удар в районі річки Берда, що дозволить "відрізати" маріупольське угрупування.

Про можливу підготовку такої операції повідомляє і Тимчук. За його словами російське командування поставило завдання своїм підрозділам і місцевим бандформування в екстреному режимі паралізувати трасу Е58 Новоазовськ - Одеса.

Інша загрозлива атака відбулась у районі селища Геєвка, яке знаходиться на північному березі річки Сіверський Донець. Атака, як повідомили у РНБО, була відбита українськими військовими. Але саме селище знаходиться між позиціями сил АТО, які тримають рубіж річки, а удар прийшовся між опорними пунктами біля Трьохізбенки та Щастя.

Збільшилась кількість повідомлень про активне перекидання сил противника. Наприклад, бойовиків під командуванням Ігоря Безлера "Бєса" було посилено бронегрупою і двома батареями ствольної артилерії. З'явилась інформація, що до Донецька перемістилось 50 танків, що приблизно відповідає двом танковим батальйонам.

А бандформування "Призрак", яким керує бойовик Мозговий, закінчило формування "ударної групи". Всього в угруповання входять до 1200 місцевих бойовиків і російських найманців, до 20 танків, близько 40 одиниць іншої бронетехніки, до 40 установок ствольної і реактивної артилерії. Слід зазначити, що раніше повідомлялось про значні сили противника розгорнуті під Маріуполем та на напрямі Волновахи. А вчора у Макіївці зафіксовано на відео переміщення значної кількості "Градів" та піхоти противника.

Бойову ситуацію зараз у РНБО прокоментували досить стримано. "Аналіз отриманих даних говорить про тенденцію до збільшення активності розвідувально-диверсійних груп та інтенсивності обстрілів з боку терористів та російських військових", - заявив Андрій Лисенко.

Противник атакує на всіх ділянках АТО від Маріуполя до Щастя. Найбільша кількість обстрілів за минулу добу була зафіксована у районі Дебальцевого. Противник 18 разів здійснив вогневі нальоти на українські опорні пункти по периметру Дебальцевого.

На Донецькому напрямі бойовики здійснили 12 вогневих нальотів, зосередивши свої атаки біля аеропорту та на флангах від нього, а також вдаривши по силах АТО біля Красногорівки. На Луганському напрямі противник атакував 10 разів на всій ділянці лінії бойового зіткнення від Попасної до Щастя. Біля Маріуполя атаки зафіксовані на лінії Миколаївка – Новоселки, а також поряд з Комінтерновим.  

Активні бойові дії тривають по всій зоні АТО

Активні бойові дії тривають по всій зоні АТО

За інформацією РНБО, українське військо за минулу добу втратило одного військовослужбовця, ще четверо отримали поранення. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація