Убивці Дніпра: звичайні українці на відпочинку знищують легендарну річку

Убивці Дніпра: звичайні українці на відпочинку знищують легендарну річку

Фото: УНІАН

Неприбране сміття у величезних масштабах становить загрозу для екосистеми.

Величний Дніпро доводять до смерті не лише підприємства з брудними відходами, а й прості люди. На відпочинку після себе вони залишають купи сміття, котре потрапляє у воду та псує її, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Дно річки захаращують пляшки, пластик, рештки повітряних кульок і багато чого ще – аж до будівельного сміття. Вода в Києві цвіте та носить у собі кишкову паличку, однак люди все одно купаються. У Дніпрі річку вже охрестили "смердючкою". Але сусідство зі сміттям усе одно не відлякує відпочивальників. Всі пляжі Запоріжжя розташовані нижче за течією від промзони, тобто нижче скидів підприємств. І всі влітку – заповнені. Люди зізнаються, що їх бентежить навіть не це, а відсутність туалетів.

Дніпро на межі: річка не витримує безкультур'я людей

Дніпро на межі: річка не витримує безкультур'я людей

На острові біля Черкас є навіть закинуте поселення – будинок із поліетилену, ліжка, туалет, стіл, залишки застілля. І, звісно, купи сміття. Таких островів на річці багато. Люди випливають на Дніпро човнами, а потім повертаються, не утруднюючи себе прибиранням за собою. Дощем і вітром все це потім зносить у воду. Інспектори кажуть, що стежити за порядком і сміттям на островах має місцева влада. Самі ж приїздять лише за скаргами. Виписують приписи, а далі справа вже за правоохоронцями. Схопити ж порушників важко, та й штрафи замалі, аби зупинити таке неподобство.

На Дніпрі є й чисті місця, де можна побачити красу великої річки. Але це переважно там, де є господарі, котрі слідкують за природою, і куди важко дістатися. На берегах там не побачиш пляшок, а рибалки дбають лише про рибу. "Ми ж не ловимо, ми відпускаємо. Тут суто спортивний принцип, риба не їжа – риба друг", - кажуть вони.

Така ситуація вкотре доводить, що чистота довколишнього світу починається з чистоти думок і вчинків кожної конкретної людини. Саме недбалим, байдужим і споживацьким ставленням до природи українці власноруч знищують Дніпро. Як уже повідомлялося, найбільша річка країни перебуває на межі непоправних змін, які призведуть до її знищення. Врятувати її ще можливо, однак діяти потрібно вже зараз. Інакше може бути пізно.

Кореспондент ТСН Тетяна Фруктова

Повʼязані теми:

Наступна публікація