Учасники хресних ходів УПЦ МП відхрестилися від георгіївських стрічок

Учасники хресних ходів УПЦ МП відхрестилися від георгіївських стрічок

Фото: прес-служба УПЦ МП

Появу відповідних фотографій священики вважають провокацією.

Хід, зорганізований Московським патріархатом, щодня долає по 30 кілометрів у напрямку Києва. Дві колони з Донеччини та Тернопільщини, попри спеку, наближаються до мети, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Колона, що вирушила з-під Донецька, зі Святогірської лаври, вже пройшла майже 250 кілометрів шляху до Києва. Кількість учасників ходи постійно змінюється: від 300 вірян дорогою – до 5 тисяч у великих містах. Учасники ходи крокують по проїжджій частини під пекучим сонцем. "По темпу цілком нормально йдуть 6 км/год. Я думаю, що це таке диво, тому що для похилого віку людини пройти 30 км – для них це подвиг", - каже протоієрей Харківської єпархії УПЦ МП Сергій Білянов.

Ходу супроводжує машина швидкої допомоги. "Сонячні опіки, а так ніби все добре. Йдуть дружньо, молитва їм допомагає, кажуть", - коментує фельдшер Ольга Баннікова. Поблизу населених пунктів ходу зустрічають місцеві. Перед іконами та хоругвами стають навколішки. З журналістами спілкуватися здебільшого відмовляються. "Не до місця ваша присутність. Ви безпардонні люди", - пояснюють вони.

Парубій прогнозує провокації у Києві унаслідок прокремлівського хресного ходу

Парубій прогнозує провокації у Києві унаслідок прокремлівського хресного ходу

Водночас з Почаєва близько двох тисяч людей за добу пройшли усю Рівненщину. В обох колонах – і східній і західній – учасники запевняють, що метою ходи є припинення війни. "Цей хресний хід іде з метою припинення війни. Про мир в нашому суспільстві, про мир між церквами, об'єднання церков", - каже один зі священиків. Вони називають провокацією фотографії прочан з георгієвськими стрічками, які з'явилися в інтернеті. Мовляв, таких не бачили. "У нас ніхто не йшов. Всі з іконами", - кажуть священики.

Релігієзнавці, що спостерігають за ходою, усе ж вбачають в ній політичний підтекст. Його, кажуть, вклали самі організатори. Зокрема, за миролюбними гаслами із закликом до християнських цінностей – ідеї, які розповсюджує російська пропаганда. "Один із базових лозунгів: вони йдуть за мир і за припинення братовбивчої війни. Отже, я так думаю, що вони трактують сьогоднішній конфлікт на Донбасі, як громадянську війну. Це в руслі російської пропагандистської машини", - відзначив релігієзнавець Олександр Саган.

А спікер парламенту Андрій Парубій навіть заявив про небезпеку провокацій в день зустрічі колон у Києві. Обидві колони планують дійти до столиці 26 липня

Кореспондент ТСН Світлана Федчун

Повʼязані теми:

Наступна публікація