Україна посилила охорону острова Зміїний

Додаткові заходи безпеки здійснені "на випадок можливого ускладнення обстановки".

Військово-морські сили України і Морська охорона Держприкордонслужби посилили оборону острова Зміїний, повідомляє прес-центр ДПСУ.

Додаткові заходи безпеки здійснили "на випадок можливого ускладнення обстановки". 13 лютого в районі острова маневрували кораблі, катери і авіація ВМСУ і ДПСУ.

Також на острів Зміїний висадилося підрозділ морської піхоти ВМСУ з важким озброєнням, яке залишиться там до стабілізації ситуації.

Острів Зміїний  — острів в Чорному морі, що належить Україні та визначає її територіальні води. До Одеси від острова - 120 км.

16 вересня 2004 року Румунія зробила подання в Міжнародний Суд у Гаазі з приводу того, чи вважати острів Зміїний островом чи скелею, що має визначний вплив на схему розмежування континентального шельфу в даному районі.

Остаточне рішення по справі суд ухвалив 3 лютого 2009 року. Згідно з ним, острів Зміїний було визнано островом з територіальним морем у 12 морських миль, але при цьому о. Зміїний не може вважатися частиною прибережної лінії України у визначенні серединної лінії при делімітації континентального шельфу та виключної економічної зони. В тому ж судовому рішенні було визначено лінію розмежування виключних економічних зон між Україною та Румунією, що стала компромісом між румунською та українською позиціями.

Повʼязані теми:

Наступна публікація