"Україна. Повернення своєї історії": телеканал "1+1" відтворить справжнє обличчя Івана Мазепи

За словами авторів, фільм покликаний розвінчати міфи та повернути українцям украдену історію.

До Дня Незалежності України телеканал "1+1" готує особливу прем'єру - документальний двосерійний фільм "Україна. Повернення своєї історії" виробництва "1+1 Продакшн", який поєднує елементи розслідування та повноцінні наукові дослідження, що ведуть до приголомшливих відкриттів.

За словами його авторів, фільм покликаний розвінчати міфи та повернути українцям вкрадену історію, яку протягом століть методичного намагалися стерти з народної пам'яті, викривляючи факти. Зокрема, дослідники з'ясують, як насправді виглядав Іван Мазепа, та доведуть, що на більшості відомих портретів гетьмана зображено не його.

"Ми відкриємо таємницю зображень гетьмана Мазепи, які були заборонені та фальсифіковані після його союзу зі Швецією. Петро І наказав знищити усі його портрети. Нині відомі близько сорока портретів нібито Мазепи, але на всіх зображені різні люди. І навіть на тому, який ми бачимо на десяти гривнях, зовсім не гетьман Мазепа", - розповідає автор фільму Акім Галімов.

Творці фільму знайшли єдине прижиттєве зображення видатного гетьмана – на дзвоні, вилитому для побудованої самим гетьманом церкви в Батурині. У ХХ столітті "Дзвін Івана Мазепи" було вивезено з України, а його пошуки привели знімальну групу до однієї з церков російського міста Оренбург. Попри те, що церковні служителі всіляко обмежували доступ до стародавнього дзвона, авторам фільму таки вдалося поглянути на нього та зробити знімки, які допоможуть встановити істину.

"Ми провели фундаментальне розслідування, залучили криміналістів з Міністерства внутрішніх справ, які займаються портретною експертизою, використали найсучасніші методики, щоб зрозуміти, як насправді виглядав гетьман. Історики та криміналісти проаналізують зображення на дзвоні, а також з'ясують, котрі з відомих портретів справді могли містити зображення гетьмана. Вони виокремлять із цих портретів спільні риси, потім їх поєднають, і ми отримаємо чіткий та наближений до реальності фоторобот Іван Мазепи, який глядачі зможуть побачити в нашому фільмі", - продовжує Акім Галімов.

Також у фільмі "Україна. Повернення своєї історії" буде розгадано таємницю поховання короля Данила Галицького, встановлено, що за жінка лежить на місці Ярослава Мудрого у саркофазі в Софії Київській, та з'ясовано справжній вік української мови.

Нагадаємо, святкова програма телеканалу "1+1" до 25-річного ювілею Незалежності України стартувала з промо-кампанії з ведучими "1+1" та видовищними кадрами знакових місць України, що ввійшли до проекту "Моя країна". 24 серпня телеканал "1+1" покаже спеціальний проект "Океан Ельзи. Без меж" - телеверсію концерту гурту в Дніпрі у рамках "Світового туру 2016-2017". Проект прикрасить унікальна відеографіка та незвичайні спецефекти, які можна буде побачити тільки у телеверсії саме в День Незалежності України. Також на глядачів "1+1" у святковому ефірі чекають спеціальні випуски ТСН та фільми.

Святкуймо 25-річчя Незалежності України разом!

Повʼязані теми:

Наступна публікація