Україна просить Інтерпол оголосити скіфське золото в міжнародний розшук

Україна просить Інтерпол оголосити скіфське золото в міжнародний розшук

Скіфські експонати перебувають в Амстердамі від 2014 року.

У п'ятницю, 2 грудня, українська прокуратура Автономної республіки Крим, яка наразі перебуває під окупацією, направила до Інтерполу постанову про арешт музейних експонатів виставки "Крим — золотий острів у Чорному морі".

Ці експонати ще з 2014 року перебувають в амстердамському музеї Алларда Пірсона в Нідерландах, тож відповідну постанову надіслали до Інтерполу, щоб "забезпечити міжнародний розшук арештованого майна", йдеться в офіційному повідомленні прокуратури АРК.

"Прокуратурою Автономної Республіки Крим здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні за фактом відмови музеєм Алларда Пірсона Амстердамського університету (Королівство Нідерланди) повернути музейні експонати виставки "Крим – золотий острів у Чорному морі", які є власністю держави Україна", — зазначили в українській прокуратурі Криму.

Додамо, що рішення про арешт ухвалив Печерський суд Києва

Нагадаємо, на початку жовтня упродовж шести годин нідерландський суд заслуховував позиції обох сторін, а саме чотирьох кримських музеїв та держави Україна. Понад півтисячі експонатів — прикрас, церемоніальний шолом та обладунки, були вивезені на виставки за кордон 2013 року. Претензії на раритети заявили керівники кримських музеїв, які прийшли вже за російської окупації півострову.

Шість годин тривало слухання у справі "скіфського золота"

Шість годин тривало слухання у справі "скіфського золота"

Повʼязані теми:

Наступна публікація