Україна святкує Маковія. Пасічники переконують, що мед діє краще за різні "ін'єкції молодості"

Україна святкує Маковія. Пасічники переконують, що мед діє краще за різні "ін'єкції молодості"

Фото: УНІАН

У храмах освятили мед і букети з цілющих трав і квітів.

Християни східного обряду святкують сьогодні, 14 серпня, Медовий Спас або Маковія. У храмах освятили мед і букети з цілющих трав і квітів.

За переказами, нині закінчується літо і розпочинається осіння пора, ідеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Панянки з самого ранку поспішають до церкви і одна поперед одною хизуються букетами. Деякі господині цілющі трави почали збирати та сушити ще за місяць до свята. Чим більше запашних трав і квітів, тим краще, кажуть господині. Бо це не просто букет – це домашня аптека. Скажімо, можна заварювати лікувальний чай.

Крім букетів, сьогодні освячують воду та мед. Кожен пасічник нахвалює свій. Гречаний мед нині в тренді. Як крупа – весь час дорожчає. Трилітрова банка коштує 450 грн. Пасічники також жаліються на аграріїв. Бо гречаний мед, який був колись найдешевшим, тепер перетворюється на дефіцит. Адже мало посівів цієї крупи.

Пасічники переконують, що освячений мед на Спаса стає ще більш цілющим. І радять не тільки їсти його, а й намазувати на тіло – мовляв, він діє краще за різні "ін'єкції молодості".

Саме до Спасу всі пасіки намагаються встигнути зібрати мед. Бо прикмети кажуть, що літо закінчується, ночі стають прохолодними, час повертає на осінь. Відсьогодні стартує і суворий двотижневий Успенській піст – без м'яса і навіть риби. Але на мед заборона не розповсюджується.

Більше подробиць дивіться в сюжеті Ірини Маркевич.

Медовий спас сьогодні святкують християни східного обряду

Медовий спас сьогодні святкують християни східного обряду

Повʼязані теми:

Наступна публікація