Україна у смітті: хто заробляє на звалищах і як держава перетворюється у територію, що загниває

Україна у смітті: хто заробляє на звалищах і як держава перетворюється у територію, що загниває

Фото: УНІАН

Екологи б'ють на сполох, але ніхто не поспішає допомогати.

Цього тижня до Львова наблизився справжній апокаліпсис – у місті через невивезення сміття стоїть страшенний сморід, від якого вивертає, гниють залишки їжі, в яких порпаються зграї приблудлих собак і котів. Причина – трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі.

Як повідомляється у сюжеті ТСН.ua, гора сміття неподалік міста вбила трьох пожежників. Місцевого еколога не знайшли й досі. Загиблі хотіли зробити перший крок, щоб урятувати Львів та всю країну від катастрофи, а не змогли врятувати себе – загинули під завалами сміття. "Я дивлюся під ногами – внизу починає земля хитатися, отак як землетрус починається - лавина рухається згори", - розповідає пожежник.

Тоді як в Україні стаються такі трагедії, в європейських країнах майже все сміття переробляють. Система роздільного збирання та переробки відходів для українців – лише маска, тому все потім знову опиняється в одній купі. Наразі на всю Україну працює один сміттєпереробний завод. Підприємство "Енергія", якому 86 років, переробляє відходи у Києві. Його кілька разів хотіли закрити. Проте наразі у нього друге дихання – поступово модернізують і закупають нове обладнання. Одне з таких спалює сміття і генерує з нього тепло та гарячу воду.

За словами директора заводу, на добу перероблюється 700 тон сміття. Це дозволяє забезпечити гарячою водою більше 300 будинків цілодобово.Такі об'єми є четвертою частиною всіх відходів, які щодня утворюються в столиці. При цьому розмір київських сміттєзвалищ збільшується на дві тисячі тон. "За умови відсутності технології переробки і за умови відсутності культури сортування більшість цих відходів потрапляє прямо на полігон і накопичується. При тому, що в Європі ситуація абсолютно протилежна. У нас переробляється близько 6% відходів, а в Європі – навпаки до 80%", - повідомила колишній заступник міністра екології Світлана Коломієць.

Своєю чергою, екологи вважають, що в Україні можна нарахувати ще 10 тисяч нелегальних звалищ. Загальна вага сміття в нашій країні складає близько 40 мільярдів тон. "Наразі сміттям вкрито приблизно 5%. Навіть більше, ніж 5% країни. Це буде, приблизно, як площа Чорногорії. Площа смітників майже вдвічі перевищує площу Автономної Республіки Крим", - констатує Олександр Соколенко, еколог.

Одне з таких незаконних звалищ ТСН облетіла "дроном". Реальні розміри захопленої території приголомшили навіть усезнавця - токсичні квадратні кілометри, колись родючої української землі.

На вивезенні і нібито переробці сміття отримують чималий прибуток. Від квартири сміття забирає сміттєвоз і пресує: у машину вміщується десь 60-70 таких контейнерів. Та українці, по-перше, платять не за об'єм вивезеного. Незалежно від кількості жителів та сміття – це 13 копійок за квадратний метр житла. У тарифі на вивезення та захоронення вже розраховується об'єм: в 1 кубометр закладено 200 кг відходів, хоча насправді ця цифра дорівнює 160 кг, а інколи навіть 100 кг. Це означає, що майже половина грошей із кожної тонни осідає в кишенях перевізників. "Як правило, всі ці компанії працюють виключно у сегменті збирання і вивезення відходів, тобто, там, де є гроші!", - розповідає Іван Олексієвець, керівник проекту "Чисте місто".

"Півроку досліджували причини, чому так відбувається. Висновок був простий і приголомшливий: країна не має стратегії. Інвестор не може прийти, вкласти кошти, наприклад, 30 млн євро в сміттєпереробний завод, а потім через два дні виявиться, що мер міста ухвалив рішення віддати тендер на вивіз комусь іншому", - зазначає Коломієць.

У профільному міністерстві обіцяють зміни. Міністр екології Остап Семерак заявив: "І органи місцевого самоврядування, і Мінрегіонбуд, і, звичайно, Мінекології, не виробили спільних правил поводження з твердими побутовими відходами. Спільно з ЄБРР ми вже розпочали цю роботу в Мінприроди. На кінець року плануємо вийти на два документи "Стратегію та Національний план поводження з відходами". 

Недбальство чиновників і підприємців, які в гонитві за прибутком, забувають, що на цій планеті ще жити їхнім дітям, може привести до нових катастроф, схожих на Грибвицьку. Рано чи пізно сміттєва лавина, яка вбила людей на Львівщині, накриє всю державу.

Руслан Харченко, Денис Савченко, Андрій Сокуренко,ТСН.Тиждень,1+1

Повʼязані теми:

Наступна публікація