Українці кинулися масово "штурмувати" аптеки, щоб вберегтися від грипу

Українці кинулися масово "штурмувати" аптеки, щоб вберегтися від грипу

Українці кинулися масово "штурмувати" аптеки / Фото: УНІАН

Люди скуповують імунні та противірусні препарати.

Більше 2 мільйонів українців вже перехворіли на грип у цьому сезоні. І хоча лікарі епідемію заперечують, українці почали штурмувами аптеки, йдеться в сюжеті програми "Сніданок з 1+1".

У пошуках порятунку люди масово скуповують імунні та противірусні препарати, а також маски та вітаміни.

"Певний вид препаратів, буквально тільки ми встигаємо завозити, як вони у нас з полички зникають. Тобто попит на таку продукцію зараз підвищився значно", - розповідає представник мережі аптек Світлана Крисюк.

Але лікарі застерігають: самолікування і героїчні походи із температурою на роботу дуже часто призводять до ускладнення хвороби і лише сприяють поширенню вірусу. Тому при прояві перших симптомів українців просять не зволікати та звертатися до фахівців.

Розпізнати грип можна за кількома ознаками. По-перше, це раптове підвищення температури - вище 38 градусів, а також головний біль, біль у горлі, м'язах та суглобах.

Також при захворюванні виникає нежить, можливі блювота і пронос.

Щоб вберегтися, потрібно частіше мити руки, повноцінно харчуватися і уникати перевтоми. А ще робити вологе прибирання і частіше провітрювати кімнату.

Важливо пам'ятати, що віруси грипу розповсюджуються повітряно-крапельним шляхом. Тому ще один спосіб захистити себе і близьких – менше бувати у людних місцях.

Після новорічних свят в Україні загострилась ситуація із захворюваннями на грип. За офіційними даними, жертвами вже стали щонайменше 25 осіб. Найбільша кількість летальних випадків спостерігається у Донецькій області. Так, у Краматорську 18 людей уже померли, ще понад 200 проходять лікування.

Ситуація особливо загострилась наприкінці минулого тижня, коли місцева влада почала вводити карантин, закриваючи школи, дитячі садочки. Йдеться про Київ, Київську область, Одесу, Ізмаїл, Кіровоград, Рівне, Херсон та інші.

Своєю чергою, міністерські чиновники запевняють, що ситуація щодо захворювання на грип в Україні є прогнозованою і досліджується ретельно. Зокрема, показники захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції наразі не перевищують епідемічні пороги в жодному регіоні. "У групі ризику (діти до 5 років, вагітні жінки, люди віком від 65 років, люди з надмірною вагою, хворі на цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, у кого є хронічні захворювання легенів та інші хронічні захворювання) наразі налічують 9 мільйонів осіб, з них провакциновано від грипу лише 120 тисяч. На жаль, такий низький рівень імунізації не забезпечує колективного захисту від хвороби", - зазначили в Міністерстві охорони здоров'я.

Лікарі-імунологи радять одразу звертати увагу на перші ознаки захворювання і не займатися самолікуванням.

У цій ситуації надприбутки отримують аптеки, в яких українці скуповують всі лікувальні засоби.  

Повʼязані теми:

Наступна публікація