Українці ласують першою свіжою небезпечною городиною

Українці ласують першою свіжою небезпечною городиною

Нині овочі і фрукти — небезпечні

Зараз у овочах та фруктах — чимало нітратів

 На ринках уже з'явилася полуниця, кабачки, морква та інша городня свіжина, проте ласувати нею наразі небезпечно. Екологи кажуть, що це — надто великий ризик. Бо в цій смакоті - нітратів не перелічити, — йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Овочі перевірили у лабораторії і запевнили, що вміст нітратів у продукції перевищує норму більше ніж вдвічі. Така продукція не допускається до реалізації і повертається власникам. Хоча, приміром, більшість городини, якою торгують на центральному ринку Херсона, зросла в теплицях. І їй дозволено містити нітратів удвічі більше, ніж ґрунтовій.

Читайте також: На українських базарах стрімко падають ціни на полуницю

Експерти кажуть, що радять покупцям запитувати у продавців експертний висновок лабораторії, де вказано, які овочі були досліджені. Якщо там є помітка про доброякісність, то овочі і фрукти покупець може сміливо вживати в їжу.

Читайте також: В Україні знову подорожчали овочі "борщового набору"

За місяць перевищення нітратів виявляли чотири рази у кабачках і буряках нового врожаю. Ранню городину та садовину екологи радять уживати з обережністю. Деякі овочі - буряк і капуста схильні назбирувати нітрати. Тому перед вживанням рекомендують вирізати серцевину в капусти і помідорів, а огірки – чистити. Поменшає хімії в городині, якщо її, перш ніж кришити в салат, 15 хвилин вимочити у воді.

Кореспонденти ТСН Оксана Щербина, Олена Ваніна

Екологи закликають не зловживати свіжими овочами та фруктами

Екологи закликають не зловживати свіжими овочами та фруктами

Повʼязані теми:

Наступна публікація