Українців дурять у ювелірних крамницях, видаючи дешеве скло за діаманти

Українців дурять у ювелірних крамницях, видаючи дешеве скло за діаманти

Визначити справжню якість діаманта може лише спеціаліст / Фото: ТСН.ua

Визначити справжню вартість каменю під силу лише фахівцеві. 

Довірливих українських покупців "кидають" на чималі гроші у поважних ювелірних крамницях, видаючи за рубіни та діаманти звичайне скло. Як не стати жертвою шахраїв під маскою брендових магазинів, йдеться у сюжеті програми "Територія обману".

Журналісти вирушили по ювелірних крамницях з професійним гемологом – фахівцем з коштовного каміння. В одній з таких крамниць у самому центрі Києва, він і знайшов підробку.

Там, за 70 тис. грн. довірливим та заможнім покупцям пропонували каблучку з олександритом – рідким каменем, який коштує тисячі доларів. Але експерт швидко зрозумів, що це – підробка.

"Олександрит – це дуже рідкісний камінь. І цей камінь має зовсім інший вигляд та блиск. Скоріш за все, це фіаніт", - заявив головний спеціаліст відділу експертизи дорогоцінного каміння Юрій Гаєвський.

Як відомо, фіаніт – це штучний камінь, який, за словами фахівця, коштує усього $ 2-3.

Зачаровані блиском українці купують скло замість діамантів

Зачаровані блиском українці купують скло замість діамантів

А ось з діамантами все складніше. Якщо вам і не продадуть підробку, то значно завищити вартість виробу з цим коштовним камінням, дуже легко. Особливо, якщо оцінювати його буде звичайний покупець, а не спеціаліст.

Проте, визначити справжність діамантів може кожний. Для цього знадобиться лише ручка та білий папірець. На аркуші паперу треба поставити крапку, а потім покласти на неї діамант. Якщо він справжній – крапки через камінь видно не буде.


Складніше у домашніх умовах визначити якість каміння – це до снаги лише спеціалісту. Есперти оцінюють діаманти за вагою (каратністю), кольором, чистотою та огранюванням. Якісний діамант має бути безбарвним, без тріщин та включень. Та всі ці нюанси помітить лише професіонал. Тому коштовне каміння нижчої якості й продають за значно завищеними цінами.

Підозрюєте підробку – віддайте прикрасу на перевірку. Треба пам'ятати, що впродовж 6 місяців від дня покупки, ви маєте право повернути гроші, або вимагати замінити підробку на справжній камінь. Можете подати до суду, та не факт, що виграєте справу.

Як повідомлялося раніше, у 2009 році в Україні з'явилися фальшиві ювелірні прикраси - підробки виробів Львівського ювелірного заводу. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація