Українців попереджають про теплові та сонячні удари через тривалу спеку

Українців попереджають про теплові та сонячні удари через тривалу спеку

Фото: УНІАН

Лікарі радять не жартувати з погодою та дотримуватися певних правил.

Плюс 30 у тіні та не менше 35 на сонці. Містяни потерпають від спеки, хлюпаються у фонтанах, лізуть у водойми, в яких заборонено купатись, аби хоч трохи освіжитись, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

У Кіровограді попри всі заборони санепідемслужби люди полізли в водойми, купатись у яких заборонили ще 20 років тому. У воді разом діти й собаки. Поруч купи сміття, хтось пере килими. Але спека внесла свої корективи. "А куди діватися, моря нема! Спека, хочеться вологи, освіжитися", - кажуть місцеві.

Діти та літні люди – у групі ризику. Їм треба бути особливо уважними до свого організму. Дотримуватись простих та дієвих правил. Носити головний убір, просторий легкий одяг з натуральних тканин, більше пити води. Найголовніше - з 11:00 до 16:00 обмежити перебування на сонці.

Як уникнути теплових ударів під час спеки

Як уникнути теплових ударів під час спеки

У водія тролейбуса Ірини робочий день у ці години саме у розпалі. За кермом в розпеченій на сонці кабіні жінка просиділа 8 годин. "На градусів десять приблизно більше, ніж на вулиці. Тяжкувато", - зізнається вона. Про кондиціонери в транспорті тільки мріють. Поки рятує бодай вентилятор. А пасажири "озброюються" віялами.

Тим, хто працює під пекучим сонцем, лікарі радять час від часу робити перерви, ховатись у затінку. Бо жартувати зі спекою не варто. Можливі теплові та сонячні удари: слабкість, запаморочення, головний біль, почервоніння обличчя. При таких симптомах потрібно сісти перепочити та випити води. Якщо стан не поліпшується – викликати лікаря.

У найближчі п'ять діб зміни температури повітря синоптики не прогнозують. Вона буде стабільно триматися в районі +30 С. Трохи спаде спека лише на Західній Україні. Там очікують грози, пориви вітру до 15 метрів за секунду. На решті території – палюче сонце і жодних опадів.

Кореспондент ТСН Алла Хоцянівська

Повʼязані теми:

Наступна публікація