Українцям із нового року видаватимуть інші паспорти

Українцям із нового року видаватимуть інші паспорти

Українцям вже готують документи нового зразка

Синя книжечка відходить у минуле.

Українці, які в новому році отримуватимуть паспорт, матимуть уже цілком новий документ. Замість синьої книжечки це буде пластикова картка, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Це одна з вимог Євросоюзу для запровадження безвізового режиму. У картці, зокрема, прописуватимуть дані про місце реєстрації чи сімейний стан. Їх можна буде редагувати, не змінюючи самої картки. Окрім звичних, згодом планують заносити медичні дані та податкову інформацію.

Устаткування для виробництва нових паспортів німці монтували напередодні. Подивитися на виробництво першої ID-картки приїхав президент Петро Порошенко.

"Тут більше 400 кілобайт інформації. Чому б тут не бути медичним даним громадянина? Чому тут не може бути податкової інформації разом з ідентифікаційним кодом?", - заявив він.

Голова міграційної служби Максим Соколюк запевнив, що обміняти книжечку старого зразка на пластиковий документ можна буде за бажанням. Але книжечку при цьому в громадян вилучатимуть.

"Безкоштовно людина отримає цю картку", - зауважив посадовець, додавши, що необхідності змінювати немає, бо всі паперові документи залишаються чинними.

Українці, які у новому році отримуватимуть паспорт, матимуть вже цілком новий документ

Українці, які у новому році отримуватимуть паспорт, матимуть вже цілком новий документ

Фахівці радять охочим не поспішати. По-перше, це не буде створювати черг. А по-друге, варто дочекатися, щоб у всіх органах державної влади з'явилися пристрої, які зчитуватимуть інформацію, прошиту на картці.

Допоки ж цього не станеться, власникам ID-карток видаватимуть також паперову довідку, що дублюватиме електронну інформацію.

Як уже повідомлялося, в Україні стартувало виготовлення нових паспортів у вигляді ID-карток. Голова держави привітав українців із цією "революцією".

Також Порошенко назвав вартість нових пластикових паспортів. І додав, що підробити їх практично неможливо.

Кореспондент ТСН Ольга Кошеленко

Повʼязані теми:

Наступна публікація