Українцям загрожує сонне сп'яніння - як розпізнати і діагностувати небезпеку. Ілюстрація

Українцям загрожує сонне сп'яніння - як розпізнати і діагностувати небезпеку. Ілюстрація

Фото: Getty Images

Синдром на роки вкорочує життя.

В Україні майже у кожного другого українця діагностують синдром хронічної втоми, або сонне сп'яніння.

Сонне сп'яніння - умовна назва комплексного синдрому хронічної втоми, який спричиняє хронічні розлади сну, що з часом на роки вкорочують життя.

Основними симптомами нової хвороби є:

  • важка пробуджуваність після сну,
  • тривалий стан розгубленості,
  • дратівливість,
  • хронічна сонливість,
  • виснаження.

За словами лікарів, більшість людей не розуміють, що невисипання є серйознішою проблемою, ніж здається на перший погляд.

Нова хвороба мегаполісів: чим небезпечне "сонне сп'яніння"

Нова хвороба мегаполісів: чим небезпечне "сонне сп'яніння"

Зокрема, серед наслідків синдрому сонного сп'яніння називають гіпертонічні кризи, які особливо небезпечні тим, що можуть статися вночі. Також невисипання може призвести до інсультів та інфарктів, високого рівня холестерину, метаболічного синдрому, різкого збільшення або зменшення ваги. Окремо спеціалісти попереджають, що через сонне сп'яніння люди починають зловживати алкоголем.

Водночас лікарі запевняють, що запобігти хворобі легко. Для цього потрібно встановити собі стабільний режим сну - спати не більше і не менше 8 годин, лягати у ліжко не пізніше 10-ї години вечора і займатися спортом не пізніше, ніж за 3 години до сну.

До того ж фахівці радять вечеряти легким бутербродом, наприклад, із сірого хліба з індичкою чи моцарелою, а безпосередньо перед сном прийняти ванну, послухати спокійну музику та обійняти рідних.

Фото: ТСН.ua

Повʼязані теми:

Наступна публікація