Україні повернули викрадений меч вікінгів часів Київської Русі

Україні повернули викрадений меч вікінгів часів Київської Русі

Фото: ERR.ee

Знахідку намагалися нелегально переправити до Росії, однак на заваді стали естонській прикордонники.

Тисячолітню реліквію повернули додому. Сталевий меч десятого століття чорні археологи викопали на Волині та нелегально вивезли з України, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Унікальну зброю намагались ввезти в Росію наприкінці минулого року. Але на естонсько-російському кордоні підозрілий вантаж зупинили.

Контрабандисти запевняли, що скандинавський меч походить з півночі Росії, але підтвердити законність своїх зазіхань на історичний предмет не змогли.

Натомість докази української сторони естонських правоохоронців задовольнили і літаком з Талліна меч повернули в Україну. Його ціна на аукціоні сягає 17 тисяч євро.

Кому належав прадавній меч – ще невідомо, але під робочою назвою "Меч вікінга" його відправили на експертизу та реставрацію. Опісля знахідку передадуть до Державного музейного фонду України.

"Цей меч декорований, радше за все, сріблом. Тобто він достатньо високого рангу. Він належав якомусь вікінгу, воїну не простому", - вважає науковий співробітник Українського центру культурних досліджень Максим Левада.

Це вже вдруге за цей тиждень в Україну повертають артефакти десятого століття, на які незаконно претендували росіяни. Кілька днів тому полк "Азов" привіз печатку князя Святослава.

Випуск ТСН.19:30 за 13 травня 2016 року (повна версія)

Випуск ТСН.19:30 за 13 травня 2016 року (повна версія)

Повʼязані теми:

Наступна публікація