Україні прогнозують руйнівні землетруси в Криму через кілька місяців

Україні прогнозують руйнівні землетруси в Криму через кілька місяців

Землетруси в Україні можуть руйнувати будинки

Невеличкі поштовхи, які сталися в останні дні, - це лише репетиція руйнівної стихії, переконують деякі експерти.

На півдні України можуть пройти руйнівні землетруси. За останні два тижні в регіоні сталися поштовхи магнітудою від 3,6 до 5 балів. Експерти переконують – це лише репетиція. До справжньої стихії потрібно підготуватися – вона буде загрожувати через кілька місяців.

"Серед сейсмологів побутує думка, що невеликі землетруси - це добре, тому що вони дають розрядку енергії, яка накопичується в землі. Але наші дослідження показують, що скоро на Україну (за попередніми прогнозами, це буде Крим) чекає стихія, яка навіть може зруйнувати будівлі. Мова тут іде про термін в декілька місяців", - заявив керівник "Кримського міжнародного центру сейсмобезпеки" Микола Георгієв у коментарі Вестям.

Натомість заступник директора з наукової роботи інституту геофізики НАНУ Олександр Кендзера переконаний, що це словесні маніпуляції і передбачити землетруси заздалегідь неможливо. Лише за кілька годин до їхнього початку.

Попри свій скептицизм Кендзера запевняє – перестрахуватися потрібно і будівельні норми варто переглянути просто сьогодні. За його словами існує надійна технологія, яка допоможе будинкам протистояти стихії.

"Це стосується вимог до проектування систем сейсмоізоляції будівель. Найближчим часом збираємося за рахунок російських інвесторів викупити землю в районі Криму, де є ймовірність потужних землетрусів, побудувати там будинок, протестувати його і вже потім звернутися до влади, щоб цю методику взяли за основу", - пояснив Олександр Кендзера.

Тим часом, в Одесі планують попереджати про землетруси через SMS.

"Ми направили листи всім операторам мобільного зв'язку, щоб у разі НП вони виконували роль зв'язківця і розсилали людям повідомлення про небезпеку, що насувається", - пояснив віце-губернатор Одеської області Валерій Матковський.

Нагадаємо, що Одесі загрожують руйнівні землетруси до 8 балів. Сейсмологічна активність в зоні Вранча в Румунії набирає обертів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація