Українська армія перейде на скраплений газ - ЗМІ Новини компаній

Українська армія перейде на скраплений газ - ЗМІ

Фото: УНІАН

Військова техніка буде їздити на зрідженому газі.

Військова техніка буде їздити на зрідженому газі. Принаймні, деяка частина автомобілів, яка використовується для забезпечення господарських потреб, навчальна техніка на полігонах і важкі тягачі- транспортери можуть бути переведені на використання скрапленого газу в якості палива. Про це повідомило джерело в Міністерстві оборони, пишуть "Подробности".

"Така ідея була давно, і певні експерименти, вже проводилися, і роботи вже ведуться. А після чергового заборони Росії на поставки дизельного палива, ми розуміємо, що повинні прискоритися ", - заявив чиновник Міноборони.

За попередніми розрахунками військових, витрати на переобладнання військового транспорту на споживання газу, настільки швидко окупаються, що мова про додаткове навантаження на бюджет навіть не йде. Крім того, за його словами, скраплений газ, при забезпеченні суворого контролю і безпеки на заправних станціях, неможливо злити в каністру і вкрасти. Таким чином, будуть значно скорочені "невраховані втрати" палива в діючих і навчальних частинах.

Безпека використання скрапленого газу в військовій техніці, за словами військових, досягається додатковим захистом паливних баків і магістралей. Крім того, велика частина паливозатратної техніки не бере участі в безпосередньому вогневому контакті. "Якщо машина везе боєприпаси, захищений газовий балон - точно не саме вибухонебезпечне місце", - сказав чиновник. А широке використання газу в балонах, для побутових потреб солдат, тільки підтверджує його безпеку і актуальність, навіть дуже близько до лінії фронту.

За словами виконавчого директора Асоціації зрідженого газу України, Олега Широкова, якщо держава активніше стане переводити на газ автомобілі - ніякої проблеми він в цьому не бачить. "Є європейська директива, згідно з якою Україна почала планове переведення комунального і транспорту різних держструктур на альтернативні види палива. Якщо в Кабміні вирішать, що треба активніше силовий блок переводити на скраплений газ - це правильне рішення. Відкрито вітаю. Це і економія і державний підхід... Бензин дешевшати не буде, в той час як скраплений газ - це реальна альтернатива", - сказав він.

Ринок росте досить серйозними темпами - якщо кілька років тому частка скрапленого газу становила 15%, то в минулому році вона вже досягла 25%. У цьому році вона становить близько 30%, а вже через рік-два ми очікуємо в Києві частку зрідженого газу в 50%. Кожен другий автомобіль в столиці буде на зрідженому газі. Зараз в середньому щохвилини в Києві переобладнують під газ один автомобіль.

Нагадаємо, з 9 вересня в зв'язку з рішенням Федеральної служби експортного контролю обнулити більшість раніше виданих експортерам дозволів, РФ припинила постачання російського дизельного палива в Україну.

Наступна публікація