Українська бойова авіація провела видовищні навчання. Ексклюзив ТСН

На Волині тренуються льотчики на відновленій після ремонту техніці.

Повітряна оборона України не лише оживає, а й починає оновлюватися. Нашим журналістам вдалося стати єдиними свідками справжніх бойових тренувань українських повітряних сил, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Авіація у будь-якому конфлікті – найпотужніша зброя. У війні на сході вона зараз не задіяна. Однак готовими потрібно бути до всього. Зараз це розуміє і влада, і починають відчувати самі льотчики.

Вони вчаться постійно бути напоготові на аеродромі оперативного реагування. Техніку перевіряють до найменших дрібниць. За бойовою тривогою хлопці мають зробити все, щоб пташки якомога швидше вилетіли на ціль.

У користуванні літаки Су-24 – бомбардувальники, які з максимальною точністю можуть вражати наземні цілі. Це тактична авіація, ідеальна для знищення колони противника – швидко, непомітно, за лічені секунди.

У небо здіймаються як ветерани, так і повністю відновлені літаки – перебрані від гайки до гайки.

"Відновлено два СУ-24М, на заводі відремонтовано, і літак 59 – це розвідник. Тобто три літаки нам завод вже дав", - кажуть військові.

Повітряна оборона України почала кардинально оновлюватися

Повітряна оборона України почала кардинально оновлюватися

Очі у хлопців горять. В якому стані українська оборонка зустріла агресію Росії – ні для кого не секрет. Бойова авіація, хоч і не задіяна у конфлікті на сході, однак тримається напоготові, якщо противник раптом змінить плани. Втім, цього ніхто не хоче.

"І масштаби руйнувань і людські втрати – набагато більші. Краще до того не доводити. Краще,щоб таке не починалось. Але якщо вже будуть такі дії, має бути адекватна відповідь", - визнають військові.

Пілоти не приховують, що такої інтенсивності тренувальних польотів, як нині, не бачили за весь час служби. Відпрацьовують увесь комплекс – від наземної підтримки (кисень, заправка, бойове забезпечення) до завдань у повітрі.

"Нанесення ударів по умовних цілях, підготовка до виконання тактичного маневрування, виконання завдань вночі, виконання польотів на малій і гранично малій висоті", - розповідають льотчики.

Кожного дня десятки вильотів. Окрема програма вночі. Особливість СУ-24 – уміти бути непомітними. У темний час доби противник майже приречений.

Попри фактично цілодобову роботу, радіють змінам і на аеродромі – техніки та забезпечення. На летовищі вперше за 25 років оновили злітну смугу. В небо нею злітають і досвідчені майстри, і зовсім "зелені" початківці. Усі вони в один голос кажуть: в української військової авіації є майбутнє. І якщо взятий темп відновлення літаків і підготовки пілотів буде витримано, то вже скоро повітряні сили стануть дуже потужними.

Як повідомлялося, цього місяця Україна у рамках посилення охорони акваторії Чорного моря задіяла п'ять тактичних груп кораблів та катерів морської охорони, а також літаки "Даймонд". Як зазначили у Державній прикордонній службі, судна прикривають підступи з моря, а літаки моніторять ситуацію у територіальних водах на адмінкордоні з Кримом.

Кореспондент ТСН Іван Гребенюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація