Українські бійці відбили в бойовиків стратегічне село на Луганщині

Українські бійці відбили в бойовиків стратегічне село на Луганщині

Українці зайняли село Геївка на Луганщині / Фото: russian-south.ru

Вояки вже полагодили міст через річку і чекають нападу російських найманців.

Українці зайняли село Геївка на Луганщині
На околицях міста Щастя, які майже без передиху, як і саме місто, обстрілюють бойовики за підтримки російської бронетехніки та артилерії, українські вояки взяли під контроль село Геївка, йдеться у сюжеті ТСН.19-30.

Населений пункт розташований за високою горою. Ще півтора тижні тому Геївка не контролювалася українськими військами. Та врешті їм вдалося очистити село від бойовиків та захопити цю важливу висоту. Тепер позиції пильнують "айдарівці", прикордонники та бійці 92-ї бригади.

"По цих позиціях іде обстріл із боку Старого Айдара зі 120-мм мінометів і стрілецької зброї з періодичністю через ніч, буває через 2 ночі", - розповів заступник командира 92-ї ОМБР Олександр Васильковський.

Поряд важливий стратегічний об'єкт - Луганська ТЕЦ, а навколо гори - широкі смуги "зеленки". Далі – лише бойовики, їхні диверсійні групи, наче мурахи, щоразу підповзають до позицій українських бійців, інколи підходять метрів на 20 від укріпрайонів.

"Іде постійна стрілянина, але ми ще конкретно не визначили звідки. Вони зазвичай з боку села, бо знають, що в сторону села ми не стрілятимуть будемо. В основному йде стрілецька стрільба", - розповів один із захисників Геївки.

Бойовики не полишають надії знову зайняти цю стратегічно важливу висоту. Регулярно, особливо вночі, обстрілюють позиції українців. Перш за все від цього страждають місцеві жителі, адже коли міни перелітають гору, то потрапляють прямо у житлові будинки.

На вулицях села – жодної живої душі, нещодавно тут орудували "казаки" разом із чеченцями. Люди, які ще не оговтались від розбою бойовиків, просто бояться виходити з будинків.

"Вони таяться, бо не впевнені в завтрашньому дні, якщо так вже говорити, з нами вони привітно поводяться, взаємини - ми допомагаємо, чим можемо", - пояснив військовослужбовець.

Бойовики, коли відходили із Геївки, підірвали міст – ледь не єдине сполучення села з цивілізованим світом.

"Сепаратисти його підірвали, щоб залишити людей без хліба, без доставки ліків. Глибина річки тут подекуди близько 12 метрів, найближчий міст, до якого ще є доступ, знаходиться десь у 30 кілометрів звідси", - говорить боєць АТО.

Міст наші вояки відновили власними силами. На позиціях, запевняють бійці 92-ї, закріпились міцно, Геївку ворогу віддавати не збираються. Нині будують міцні укріпрайони і готуються відбивати атаки.

"У той час, коли ми сюди приїхали, тут нічого не було - чисте поле-посадка. У перші дні люди спали на голій землі, ховалися під плівкою, хто що знайшов. Ми очікуємо серйозних ударів, готуємося, накриваємо бліндажі, робимо перекриття", - говорять захисники.

Наприклад, старший майстер-механік Сергій, аби зустріти ворога гідно, реанімує застарілу техніку. Говорить, що техніка тут 60-х років, у кращому випадку – 80-х рр.

Танкіст "Борода" пройшов "Іловайський котел", його колону розбили, екіпаж взяли у заручники. Із лап бойовиків вони виривались у напрямку Маріуполя – півтори сотні кілометрів пішки. Та попри пережите вояк не захотів повертатись додому.

"У мене тут домівка. Після Донецька приїхав додому в Башкирівку, чогось не вистачало. Ну не знаю, може, щось не так з головою сталося, але я тут вдома", - із посмішкою розповів танкіст 92-ї ОМБР "Борода".

Всі вони розуміють, що буде бій. І він може бути жорстоким. Та ту місцевість, яку вже раз вдалось відбити, справа честі – не повернути ворогу ніколи.

Кореспондент ТСН Євгенія Цвєтанська

У північно-східному секторі АТО загострюється ситуація

У північно-східному секторі АТО загострюється ситуація

Повʼязані теми:

Наступна публікація