Українські судді сотнями пишуть заяви на звільнення

Українські судді сотнями пишуть заяви на звільнення

Фото: УНІАН

Працівники Феміди масово йдуть із роботи, не чекаючи кваліфікаційного оцінювання і майнових перевірок.

Протягом липня 2016 року заяви про звільнення за власним бажанням написали близько 400 працівників Феміди. У Вищій раді юстиції наголошують, що такого масового руху на вихід із системи в Україні ще не було, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Більшу частину свого життя Ярослав Мамчур пропрацював суддею Київського апеляційного адміністративного суду. Нині йому 64, і вже чотири роки тому він міг би піти на пенсію, але звільнитися за власним бажанням вирішив лише зараз. Хоча у суді цю інформацію приховують і запевняють, що Мамчур чинний суддя і наразі у відпустці до 2 вересня. Тоді як у Вищій раді юстиції показують заяву судді та запевняють, що підстав її не задовольняти не існує.

Чотири сотні працівників Феміди написали заяви про звільнення

Чотири сотні працівників Феміди написали заяви про звільнення

Звільнитися працівник Феміди виявив бажання ще у квітні, коли розпочалося кваліфікаційне оцінювання суддів. Члени комісії, окрім знань, перевіряють усі їхні статки. Отже, Мамчур мав би пояснити, як з доходами за рік у майже 300 тисяч має елітну нерухомість вартістю щонайменше 40 мільйонів. Це і особняк у Голосіївському районі столиці, власником якого, згідно з даними держреєстру нерухомості, є дружина судді, і квартира з двома гаражами у престижній багатоповерхівці в центрі Києва.

З кінця вересня стає чинним новий закон, і тоді через незадеклароване майно суддів матимуть право звільняти. Аби уникнути розголосу і ганьби, припускають експерти, почалося масове звільнення суддів за власним бажанням. У Вищій раді юстиції підтверджують, що суддівські заяви б'ють рекорди. За останній місяць їх уже майже півтисячі – стільки було за весь минулий рік.

Також триває процес звільнення суддів в якості покарання за їхні неправомірні дії. За результатом розгляду дисциплінарних справ, яке відбулося 12 липня, оголошено висновки рекомендувати Вищій раді юстиції внести подання про звільнення суддів Оксани Царевич та Інни П'ятничук у зв'язку із порушенням присяги судді. Напередодні ж до Верховної Ради направили подання про згоду на затримання та арешт судді Дніпровського райсуду Києва Миколи Чауса, якого звинувачують у хабарництві. Голова Верховного Суду Ярослав Романюк оперативно погодив подання про надання згоди на затримання та арешт судді Чауса, і 15 серпня документ скерували до парламенту.

Кореспондент ТСН Валентина Мудрик

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація