Українські військові відходять на нові позиції, а ворог активно нарощує силу. Мапа АТО

Українські військові відходять на нові позиції, а ворог активно нарощує силу. Мапа АТО

Українські військові продовжують відбивати атаки противника / Фото: Reuters

Силовики із боями відходять на нові рубежі оборони, а ворог переходить у наступ та нарощує сили для нових ударів.  

За даним Інформаційно-аналітичного центру РНБО за останню добу значно зросла кількість вогневих контактів між силовиками та спільними підрозділами бойовиків та регулярних частин армії РФ. Загальна кількість вогневих контактів сягнула 37.

Ситуація на Донбасі на всіх напрямках, як запевняють у РНБО, залишається складною, але повністю контрольованою. Судячи з усього, головні напрямки ударів противника вже відомі, для протидії споруджуються потужні лінії оборони, перекидаються резерви, а частини, якім загрожує оточення, відходять на нові рубежі.

Так, найбільш жорстокі бої продовжуються у районі Донецька та Луганська, а у районі населеного пункту Іловайське триває надскладна операція із визволення бійців АТО, які потрапили у оточення.

Бойовики у захопленому Іловайську / Фото: Reuters

"Триває операція з виведення підрозділів українських силовиків з оточення. Подробиці цієї операції до її закінчення не розголошуються", - заявляє Лисенко. Про точну кількість втрат, які зазнали ряди силовиків, РНБО повідомить лише після остаточного закінчення операції.

Окремо речник РНБО зупинився на питання відповідальності за "Іловайський котел", так Лисенко заявив, що "усі, хто припустився помилок, що призвели до важких наслідків, або вчинив злочин, понесуть відповідальність".

У районі Луганська українські військові організовано відійшли з села Георгіївка та аеропорту "Луганськ", які знаходилися під обстрілами російської артилерії. Також силовики зафіксували велику концентрацію російських сил навколо Лутугіного та на підступах до міста Щастя Луганської області.

А біля Донецька, як позначено на карті АТО, тривають бої українських вояків із противником, так бої ідуть у районі населених пунктів Авдіївка, Мар'їнка та Красногорівка. Окрім того, бої йдуть у районі Дебальцеве та Світлодарськ, цей район має досить важливе значення у зв'язку із важливим перехрестям трас М04, яка зв'язує Луганськ та Донецьк, та М03, яка веде до Артемівська.

На Південному фронті зберігається тактична пауза, яка використовуються сторонами для нарощування сил та вогневої сили, так для недопущення пересування супротивника в напрямку Новоазовськ – Маріуполь, мобільними групами підрозділів батальйонів територіальної оборони організовано пости на найбільш небезпечних напрямках ймовірного руху ворога. Окрім того, Збройні сили України, на лінії населених пунктів Староласпа – Роздольне -  Комсомольське, створили на північному флангу фронту новий рубіж оборони.

Маріупольці допомагають силовиками обороняти місто / Фото: ВКонтакте

В свою чергу, РФ намагається заблокувати Маріуполь. Блокаду морських шляхів забезпечують підрозділи армії РФ, які перебувають у населеному пункті Безіменне. Так, керованими ракетами класу "поверхня-поверхня" росіяни обстріляли катери маріупольського загону морської охорони "Гриф" і "Калкан". У результаті влучання ракети, на катері "Гриф" виникла пожежа, після чого він затонув. Було врятовано 8 моряків, а пошуки ще 2 прикордонників досі тривають.   

Слід зазначити, що проти сил АТО разом з бойовиками діють не менше чотирьох окремих батальйонно-тактичних груп російських Збройних сил, які мають у своєму розпорядженні бронетехніку, артилерію та засоби протиповітряної оборони. До складу самої батальйонно-тактичної групи входить близько 400 бійців-піхотинців.

Окрім того, противник починає активне застосовувати диверсійно-розвідувальні групи, які діють у тилу сил АТО. Так, силовикам вдалося відбити атаку диверсантів на блокпост, який охороняв міст на трасі Ізюм-Артемівськ.

Протягом доби українські військовослужбовці у боях знищили установку "Град", бронетранспортер, бойову розвідувальну десантну машину, один "КамАЗ" та близько 80 бойовиків. За минулу добу загинули 7 українських військовослужбовців, а ще 25 військових отримали поранення.

Нагадаємо, що сьогодні у Мінську пройдуть чергові переговори щодо розв'язання української кризи.

Повʼязані теми:

Наступна публікація