Український Ан-178 нарешті здійснив демонстраційний політ на авіасалоні у Фарнборо

Український Ан-178 нарешті здійснив демонстраційний політ на авіасалоні у Фарнборо

Фото: tim5000.livejournal.com

Примхлива британська погода скоротила час перебування літака в повітрі, але не змогла вплинути на підписання важливих для "Антонова" контрактів.

На авіавиставці у Фарнборо українським авіабудівникам вдалося домовитися про устаткування, яке раніше закуповували в Росії. Суму від контрактів не розголошують, але йдеться про щонайменше 60 літаків, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Коли дощ у Лондоні нарешті скінчився, на авіасалоні стартували демонстраційні польоти. Їх можна поділити на три частини. У військовій авіації новинка сезону – американо-британський винищувач п'ятого покоління F-35. Це найдорожча "іграшка" виставки. Розробка коштувала 56 мільярдів доларів, а сам літак – 100 мільйонів. Злітає він вертикально, рухатися вміє вперед, назад і навіть боком.

У галузі пасажирських перевезень Boeing представив модернізовану классику – модель 737 із композитних матеріалів із чудернацькими закінцівками. Інженери кажуть, вони хоч не сильно, та все-таки покращують аеродинаміку, а відтак економлять пальне.

У Фарнборо українці представили новенький літак та підписали контракт з Канадою

У Фарнборо українці представили новенький літак та підписали контракт з Канадою

У транспортній авіації на звання головної новинки претендує Україна. На Farnborough 2016 представлено літак Ан-178. На демонстрацію його можливостей організатори виділили всього 6 хвилин. Тому по зльоті транспортник одразу заломив крутий віраж і показав максимально дозволений крен.

Пілот Андрій Спасібо не приховує, що літати на виставці поміж двома лондонськими аеропортами-гігантами Gatwick та Heathrow складно. "Зона дуже маленька, і треба на таких великих машинах вкластися. Ми ж не винищувачі, хоча виконуємо і деякі елементи винищувача також", - розповів льотчик-випробовувач ДП "Антонов".

Поки глядачі милуються польотами, у переговорних кімнатах Фарнборо одночасно проходять сотні зустрічей. Головне завдання української делегації – домовитися про постачання сучасної авіоніки та двигунів. "Ми використовували російську авіоніку, але, безумовно, маючи вектор на західний ринок, ми тепер використовуємо виробничі можливості саме західних компаній", - пояснив президент ДП "Антонов" Олександр Коцюба.

З відомою канадською компанією підписують контракти на постачання авіоніки для 60 нових літаків "Антонова" та модернізацію семи "Русланів". На події присутня міністр міжнародної торгівлі Канади Кріста Фріланд. Першим літаком із західними комплектуючими стане Ан-132. Тим часом партнери з Саудівської Аравії готують майданчик для заводу з виробництва цього літака і вже приглядаються до нового Ан-178. "Насамперед ми орієнтуємося на ринок Саудівської Аравії, а потім будемо просувати ці літаки на ринок країн арабського світу", - пояснив Алі Ал-Гамді.

Як повідомлялося, 11 липня у передмісті Лондона відкрилась одна з найбільших авіавиставок світу – славетне Farnborough. Україна не оминула таку подію – "Антонов" представив свою нову машину Ан-178. Однак запланований у перший день авіасалону демонстраційний політ української машини зірвала погодаЗа 15 хвилин до зльоту в Лондоні почалася злива.

Кореспондент ТСН Олександр Загородний

Повʼязані теми:

Наступна публікація