Український петриківський розпис бореться за статус спадщини людства

Український петриківський розпис бореться за статус спадщини людства

Петриківський розпис бореться за статус нематеріальної спадщини людства.

В паризькій штаб-квартирі ЮНЕСКО показали петриківський розпис.

Петриківський розпис в Парижі відвойовує статус нематеріальної спадщини людства. У штаб-квартирі ЮНЕСКО презентували український народний живопис.

Як йдеться в сюжеті ТСН-19:30, кандидатів на це звання обирають раз на два роки, і разом з Україною на нього нині претендує Угорщина, яка номінує свій пісенний фольклор. Якщо Україна отримає більше голосів, то складе компанію французькій кухні та аргентинському танго, які вже визнали надбанням людства.

Українські майстри провели в Парижі майстер клас з українського розпису. Разом із технікою малюнка, майстрині розтлумачують і його символіку.

"Калина - це дівоча краса, а цей птах його немає в Україні тож це мрії, які мають здійснитися", - каже художниця.

Поки одні малюють, інші роздивляються модний показ. Молода дизайнерка трохи нервує перед демонстрацією колекції у столиці світової моди, але переконана - вишивка у петриківському стилі має всі шанси стати модним трендом.

Для шанувальників старовини привезли добірку найкращих робіт з колекції Дніпропетровського художнього музею.

Дніпропетровські організатори сподіваються - презентація у Парижі, де Петриківку можуть побачити представники усіх країн-членів ЮНЕСКО - допоможе Україні отримати додаткові голоси під час остаточного голосування у грудні в Баку. А поборотися є за що, адже, окрім престижу, цей статус може дати і цілком матеріальні переваги. Наприклад, пожвавити туризм і залучити в нього інвестиції.

Петриківський розпис завойовував Париж

Петриківський розпис завойовував Париж

Повʼязані теми:

Наступна публікація