Україну атакує грип-убивця: під ударом Одеса, Бердичів і Краматорськ

Україну атакує грип-убивця: під ударом Одеса, Бердичів і Краматорськ

Україну атакує смертельно небезпечний грип

У столиці очікують піку епідемії в лютому.

Українці опинилися під загрозою через поширення інфекції. В Одесі лікарі б'ють на сполох через різке зростання смертності від ускладнень "свинячого грипу" і пневмонії, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

У вірусологічній лабораторії кажуть, що більшість померлих – чоловіки, які не квапилися звертатися до медиків.

"Це жах якийсь! Подивіться: 45 років, 36 років, 44 роки. Із 16 чоловік – 12 чоловіків. Жінки більш пильно ставляться до свого здоров'я, а чоловікам потрібно заробляти, приносити гроші в сім'ю. Ось два таксисти були – одного на ношах уже в лікарню заносили, а він: мені вже легше, я піду, перед Новим роком потрібно заробити", - розповіла завідувач вірусологічної лабораторії Людмила Котлик.

Лікарі просять громадян не займатися самолікуванням і вчасно звертатися до фахівців. У місті створили штаб із попередження поширення грипу. Із місцевого бюджету виділили три мільйони гривень на додаткові препарати та кисневі концентрати для лікування тяжких форм пневмонії.

З нею часто плутають ускладнення від "каліфорнійського грипу". Так сталося в Бердичеві на Житомирщині, де в лікарні помер чоловік. Там він заразив двох жінок-лікарів, які контактували з хворим. Обидві тепер у реанімації.

Проблемною є ситуація з грипом у Краматорську на Донеччині. Там в аптеках уже розкупили ліки проти інфекції та навіть пов'язки на обличчя. Всі навчальні та спортивні заклади зачинені на карантин. Люди кажуть, без зайвої потреби в громадські місця не виходять. Медики кажуть, що епідемія почалася одразу після новорічних свят.

Лікарі відзначають, що у хворих спостерігаються схожі симптоми. Окрім традиційного для грипу нездужання, це стрімке зростання температури до 39-40 градусів і відсутність кашлю чи нежиті.

У столиці кількість хворих на грип та ГРВІ почала зростати ще перед Новим роком. За зиму вже померли четверо чоловік. Піку захворюваності чекають із кінця січня до березня.

За офіційними даними, з початку епідемічного сезону в Україні зареєстровано 25 летальних випадків від грипу, підтверджених фахівцями обласних вірусологічних лабораторій. У перші дні нового року померли 12 чоловік.

За даними Центру грипу та ГРВІ "Українського центру з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України" та Держсанепідслужби України, за перший тиждень нового року у країні захворіли 123,7 тис. осіб. Із них 61,7% - діти.

Кореспондент ТСН Олена Кузнецова

25 людей померли в Україні від грипу з початку епідеміологічного сезону

25 людей померли в Україні від грипу з початку епідеміологічного сезону

Повʼязані теми:

Наступна публікація