В Одесі випадково знайшли найбільшу колекцію фресок українських монументалістів

В Одесі випадково знайшли найбільшу колекцію фресок українських монументалістів

Майжу всю школу митців знищила радянська влада, а їхні твори були сховані від глядачів.

Унікальні фрески випадково знайшли в одеському палаці студентів. Через мороз та відсутність опалення у приміщенні верхній шар фарби на стінах відпав і відкрилися історичні малюнки, йдеться в сюжеті ТСН.16:45.

Першим оголені шматки унікальних фресок розгледів місцевий блогер. Він припустив, що настінний живопис може належати українським художникам-монументалістам школи видатного митця Михайла Бойчука, більшість з яких розстріляли у 1937 році. Зокрема, самому Бойчуку та Антоніні Івановій, робіт яких більше в Одесі не збереглося. Наразі відкрито фрагменти зображень революційних сцен початку ХХ століття, епізодів з життя робітників та селян, а також громадянської війни.

Унікальні фрески випадково знайшли в Одеському палаці студентів

Унікальні фрески випадково знайшли в Одеському палаці студентів

Одеський художник Олександр Ройтбурд розповідає, що в приватних колекціях є навіть альбом, де задокументовані фрески. Їх у приміщенні палацу студентів під фарбою сховано майже два десятки. Розписи створювали молоді художники-одесити, яких навчав особисто Михайло Бойчук – один із засновників монументального мистецтва України, представник "розстріляного відродження". "Я навіть особисто знав єдиного, хто вцілів, це був мій учитель Микола Павлюк. Всі інші загинули. В цілому, те, що в Одесі сховане під штукатуркою і не враховано – це більше, мабуть, ніж уся вціліла колекція муралізма 1930-х років в Україні", - розповів Ройтбурд.

Після розголосу фрески з палацу студентів вже взяли під охорону держави. Про це повідомили в обласному управлінні захисту культурної спадщини. Тепер їх не можна вилучати з будівлі, яка також - пам'ятка архітектури. "У нас буде комісія, яка дасть свої рекомендації щодо подальшої або консервації, або реставрації. Потім буде розроблено науково-проектна документація. Ніхто не збирається їх якось замазувати або знищувати", - запевнила начальник профільного відділу Олена Воробйова.

Реставрувати фрески і врятувати унікальний пласт української культури, який умисно знищувався радянським режимом, вже зголосилися фахівці з Києва та Львова.

Наприкінці минулого року київські митники затримали 21 картину під час спроби їхньої пересилки до Китаю. Добре запаковані та задекларовані як копії робіт європейських авторів картини у фанерних коробках надсилали разом із рамками кур'єрською доставкою. Дозвіл на вивезення дав один із обласних музеїв.

Кореспондент ТСН Сергій Осадчук

Повʼязані теми:

Наступна публікація