В Одесі зросла кількість жертв вибуху в хрущовці

В Одесі зросла кількість жертв вибуху в хрущовці

Фото: ГУ Національної поліції в Одеській області

У важкому стані ще двоє людей.

Вибух в одеській багатоповерхівці кваліфікували як порушення правил пожежної безпеки. Висувати обвинувачення в цьому поки що нікому, бо літня господиня квартири, де був епіцентр, загинула, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Загалом вибух забрав життя двох людей. Ще четверо потерпілих досі в лікарні.

У 6-річної Айї обпечені обличчя, голова та дихальні шляхи. Але вона, кажуть лікарі, тримається мужньо.

"Стан дитини тяжкий, стабільний. Дитина у свідомості, активно їсть, п'є. Прогноз, відповідно, позитивний. Якщо будуть бажаючі здати дитині кров – завжди будемо раді допомозі", - розповіла завідуюча опіковою реанімацією МКЛ №10 міста Одеси Ірина Малік.

Дівчинка після прогулянки поверталася додому на п'ятий поверх. Коли піднялася на другий – пролунав вибух. Вирвані металеві двері квартири впали просто на неї. Вони ж частково захистили від полум'я.

"Дуже хочеться передати величезну подяку тим людям, мешканцям будинку, тим чоловікам, котрі її витягли з-під тієї двері та віднесли у безпечне місце. Страшно навіть подумати, що було б, якби вони не зробили того, що зробили", - зізнається батько постраждалої дитини Андрій Бурілов.

Експерти знаходять все більше підтверджень, що причиною вибуху в Одесі став побутовий газ

Експерти знаходять все більше підтверджень, що причиною вибуху в Одесі став побутовий газ

У лікарнях Одеси перебувають ще троє постраждалих. Двоє – у задовільному стані. 21-річний хлопець – у вкрай тяжкому.

"Забій головного мозку, відкрита черепно-мозкова травма, множинні забої обличчя та тулубу. Пацієнт у свідомості, з ним працює психолог. Динаміка поки позитивна, хоча ступінь травми серйозна", - розповів начальник департаменту охорони здоров'я Одеської міської ради Ігор Шпак.

За кілька днів до трагедії мешканці хрущовки викликали газову службу – скаржилися, що смердить газом. Тоді фахівці причини поширення запаху не виявили.

Разом із тим експерти пожежної лабораторії знаходять все більше підтверджень, що вибухнув саме побутовий газ. Чи сталося це випадково – встановить слідство. У квартирі 88-річної загиблої шланг, який має поєднувати газогін та плиту, був повністю від'єднаний.

"Остаточні висновки можна буде зробити після проведення судової експертизи. І визначити: господарка загинула до вибуху чи після вибуху. Якщо до, то внаслідок чого – це смерть фізична чи тут кримінал", - пояснив заступник начальника ГУ ДСНС України в Одеській області Михайло Вовк.

Залишатися в пошкоджених квартирах небезпечно. Тому люди роз'їжджаються на дачі або до родичів. Від запропонованих міською владою місць в готелі поки що відмовилися. Намагаються врятувати хоч якесь майно. Вціліло небагато.

"Вціліла кімната. Кухні, коридорів нема. Ванної нема", - розповідає мешканка постраждалої квартири Олександра Кравчинська.

"Все у вогні було. Все почало руйнуватися, стеля, карнизи, цегла летіла. Ні квартири, ні майна – куди подітися? Нічого нема. От знайшла капці, сиджу в капцях, люди куртку дали, шкарпетки принесли", - каже мешканка постраждалої квартири Лілія Григорова.

Фахівці проектного інституту оцінюють пошкодження конструкцій. Попередньо вважають, що під'їзд можна відновити.

"При візуальному огляді основні конструкції не постраждали. Стіни, перекриття в нормальному стані", - вважає перший заступник міського голови Одеси Анатолій Орловський.

Чиновники кажуть, що відновлювати будинок почнуть, тільки-но експерти визначать фронт робіт. Усім постраждалим обіцяють матеріальну допомогу з міського бюджету. Остаточну суму збитків, спричинених вибухом, ще не підрахували.

Як повідомлялося, вибух стався 23 травня близько 17:30 на другому поверсі житлового будинку на вулиці Посмітного, 20. На місце приїхав один наряд пожежників, газова служба, поліцейські та медики. У квартирах будинку та в сусідніх будинках повилітали шибки. Поліція перекрила рух вулицею.

Уламки розлетілися на кількадесят метрів. Саме ними травмовані кілька людей – мешканців будинку і перехожих. Пошкоджені машини, що стояли поруч.

Кореспондент ТСН Олена Черняєва

Повʼязані теми:

Наступна публікація