У Криму ФСБ з обшуком увірвалася до будинку матері української волонтерки

У Криму ФСБ з обшуком увірвалася до будинку матері української волонтерки

Фото: УНІАН

Силовики залякували волонтеку арештом і заборонили виїжджати з анексованого півострова. 

У анексованому Криму працівники російської ФСБ з обшуком увірвалися до будинку матері української волонтерки.

Про це активістка повідомила "Кримської правозахисної групи".

Обшук проводився ще у четвер, 2 червня. Волонтерка Наталія Ващенко має кримську прописку, але багато років живе у Дніпрі. Вона приїхала провідати маму у Керч.

"У будинок до матері о 8 ранку 2 червня увірвалися люди. Їх було шестеро. Вони були у цивільному, один з них показав посвідчення співробітника ФСБ і постанову суду на огляд квартири. Постанова було видано суддею Кузьміною з Керченського міського суду. Силовики привели з собою двох понятих. Одна з понятих - голова нашого житлового кооперативу. Силовики погрожували зламати двері і застрелити мою собаку", - повідомила Ващенко.

За словами Ващенко, силовики під час обшуку житла матері забрали її особистий ноутбук, а також ноутбук її мами, жорсткі диски зі старого несправного комп'ютера. Під час обшуку працівники ФСБ знайшли два сувенірних українських шеврони, один з них - УПА, і маленький прапорець "Правого сектора". За словами волонтерки, її відвезли до ФСБ, аби вона дала свідчення.

"Ніяких документів про обшук і затримання на руки мені не дали. Сказали наполегливо, що маю поїхати з ними. Про те, що я можу відмовитися, мене не попередили. Там, на Леніна, 8, я провела понад 2 години. Питали, чи я була в АТО, чому доглядала за пораненими в госпіталі Дніпропетровська, як ставлюся до того, що Крим тепер російський, чому в мене у друзях на Фейсбук є українські військові-кримчани", - зазначила Ващенко.

Вона також зазначила, що її залякували арештом і змушували писати пояснювальну записку. Волонтерці заборонили виїжджати з Криму, але жодних копій документів їй не дали. Вилучену техніку пообіцяли повернути через 10 днів, тоді й визначать її "подальший статус".

Як зазначила керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, українській активістці може загрожувати кримінальне переслідування.

"З огляду на практику роботи ФСБ в Криму і те, що у Наталії були знайдені шеврони УПА і символіка "Правого сектора" (нехай і сувенірна), а також фотографії в соціальних мережах з українського військового госпіталю, їй може загрожувати кримінальна справа за "терористичним статтями" або шпигунство в рамках Кримінального кодексу РФ", - зазначила Скрипник.

Нагадаємо, що в Криму активіста кинули за ґрати через авто з українськими номерами. Родичі затриманого звернулися до правозахисників, які вважають рішення суду безпідставним.

Повʼязані теми:

Наступна публікація