В СБУ розповіли подробиці затримання луганської "шахідки", яка планувала теракт в центрі Києва

Дії 30-річної луганчанки скеровував російський ГРУшник.

Затримана диверсантка, яка планувала теракти в Києві, за завданням російського ГРУшника, планувала залишити встановити вибухівку в найлюдянішому місці столиці – Майдані Незалежності або біля будівлі АП.

Про це на брифінгу повідомив радник голови СБУ Маркіян Лубківський.

 "У ході спецоперації контррозвідки було затримано диверсантку, яка за завданням іноземної спецслужби мала доставити з Луганська в Київ потужний вибуховий пристрій та залишити його в обумовленому місці. Її російськими кураторами було обрано для теракту найлюдяніші місця у Києві – Майдан Незалежності або урядовий квартал поруч з будівлею Адміністрації Президента України", – розповів Лубківський.

За його словами, 30-річна мешканка Луганщини потрапила в поле зору контррозвідки близько 3-х тижнів тому, як зв'язокова російського ГРУшника з позивним "Костянтин". Саме він проводив її підготовку та керував кожною дією. 

 За даними слідства, саморобна вибухівка була замаскована під жіночу сумку. Виконуючи інструкції "Костянтина",  диверсанткая постійно змінювала телефони та сім-карти. В обумовлений час луганчанка спробувала залишити валізку в указаному місці – саме у цей момент "шахідку" затримала контррозвідка.

В СБУ розповіли, як затримали диверсантку, яка планувала теракти в Києві

В СБУ розповіли, як затримали диверсантку, яка планувала теракти в Києві

Експерти повідомляють, що в "дамській" сумочці знаходилася дистанційно керована вибухівка з  металевими елементами для посилення уражаючого ефекту, а також спеціальний механізм, який приводив бомбу у дію при відкритті сумки. Вибухова потужність вибухівки відповідала 3 кг тротилового еквіваленту. 

Правоохоронні органи розпочали кримінальне провадження за с.258 Кримінального кодексу України (терористичний акт), затримана визнала свою провину, тривають невідкладні слідчі дії. 

Нагадаємо, що раніше СБУшники затримали одного із лідерів "Оплоту", який готував теракти у чотирьох містах України

Повʼязані теми:

Наступна публікація