В Україні абсолютна більшість підлітків випивала, а понад половина хоч раз курила - опитування

В Україні абсолютна більшість підлітків випивала, а понад половина хоч раз курила - опитування

Вік першого сп'яніння підлітків становить 15 років.

В Україні 83,4% підлітків мають досвід вживання алкогольних напоїв, 52,3% мають досвід куріння.

Про це свідчать представлені в "УНІАН" результати соціологічного опитування "Куріння, вживання алкоголю та наркотичних речовин серед підлітків, які навчаються: поширення й тенденції в Україні", проведеного ГО "Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка".

Опитування було проведене у 2015 році в рамках міжнародного проекту "Європейське опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин".

"Дослідження показало, що 83,4% учнів вживали будь-які напої хоча б один раз впродовж життя. У віці 15 років цей показник становить 78,4%, а у віці 16 та 17 років наближається до 85%. Хоча це високий показник, але у 2015 році він є найменшим за 20 років проведення досліджень. У 2007 році цей показник становив 91%, у 2011 – 88%", - сказала голова правління ГО Ольга Балакирева.

Вино є найпоширенішим напоєм, який вживали учні 1-2 рази впродовж останнього місяця. Також поширеним є вживання пива та слабоалкогольних напоїв. 11% учнів зазначили, що почали вживати міцні алкогольні напої у віці 15 років. При цьому вік першого сп'яніння підлітків у динаміці залишається незмінним і становить 15 років.

Крім того, 34,5% учнів вказали на те, що їм "легко" або "дуже легко" придбати алкогольні напої. Найбільш доступними виявилися слабоалкогольні напої та пиво.

Також дослідження показало, що кожен дванадцятий підліток вперше спробував викурити сигарету у віці 9 років або раніше. Щодня курять 12,2% учнівської молоді. 

Опитування також показало, що 11,3% підлітків хоча б один раз у житті вживали наркотики, серед яких хлопці - 15,4%, дівчата - 7,9%. Найбільш вживаним наркотиком є марихуана або гашиш, про що зазначив кожен десятий опитаний підліток.

"Опитування підтверджує, що доступ підлітків до алкоголю, тютюну і наркотиків та можливості їх отримання залишається на високому рівні",- зазначила голова представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Джованна Барберіс.

Нагадаємо, за інформацією 2013 року, українці щороку вживають до 12 літрів умовно чистого алкоголю на душу населення.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Проблеми підлітків
Наступна публікація