В Україні почали маркувати ГМО-продукти

ГМО-продукти почали маркувати
Укрaїнa 6 вересня, 2009, 21:57 3949 1
Додати до обраного
Від сьогодні на етикетках та упаковках можна прочитати, чи ви купляєте ГМО-продукти, чи "чисті". Правда, не всюди ще діє закон.

Українці нарешті дочекалися давно обіцяних норм маркування продуктів. Віднині штрафи та конфіскація чекають на тих виробників, які застосовують генетично-модифіковані організми, але не вказують цього на упакуванні.

Першого вересня минув двомісячний термін, наданий Урядом, щоб усі етикетки привели до ладу. На перший погляд – норми, начебто, запрацювали - позначки з'явилися. Але чи завжди вони правдиві?

Маркувати продукти, що містять генетично-модифіковані організми, мали б ще від 1 липня. Втім, виробникам дозволили ще два місяці зайвого на упакуванні не друкувати. 1 вересня час вийшов, написи з’явились – не містить ГМО. Напис не обов’язковий, проте вдалий. Народ повірив.

Ті виробники, які перші без обов’язковості почали писати, що продукція не містить ГМО, їхні продажі збільшились.

Вірити написам аудитори не радять, краще перевіряти.
У спеціальній лабораторії ковбаси та цукерки шматують і товчуть. У м’ясні та солодкі харчі найчастіше додають модифіковану сою. Розкриває таємниці сосисок ампліфікатор. Це найголовнішій та найдорожчий у лабораторії апарат. У кожному десятому продукті він знаходить ГМО.

В Укрметртестстандарті написів "містить ГМО" теж не бачили.

Отже, або в цих продуктах справді немає генетичних мутантів, або виробники нам просто брешуть. За таку провину мають накладати штрафи та конфісковувати товар. Проте вивести на чисту воду нечесних виробників нині неможливо. У перевіряльників немає грошей.

Оплата випробувань повинно здійснювати за рахунок бюджету і, на превеликий жаль, не виділено державних коштів для перевірки.

Якщо кошти і виділять, то вже наступного року. Тому цього - обов’язкове маркування українці навряд чи побачать.

Доктор біологічних наук Ірина Єрмакова знає, що їдять її піддослідні щури. Російський експерт годувала гризунів модифікованою соєю.
До кінця експерименту дожили не всі.

ГМО-продукти вже називають їжею Франкенштейна. Від неї - онкологічні захворювання, безпліддя, алергії. У такі страхіття Сергій Комісаренко не вірить. Український академік вимагає офіційних результатів дослідів та публікацій в серйозних наукових виданнях. Поки їх немає – нема про що говорити.

Невідомо досі жодного випадку коли ГМО-продукти були шкідливими для організм чи то людини, чи то тварини, якщо вони якісно зроблені.

Директор інституту біохімії досліди на шкідливість ГМО-продуктів проводити не збирається. Бо отруїтися звичайною їжею - ризик набагато більший. Проте обов’язковість маркування - схвалює. Людина має право знати, що купує.

Сексопатолог Ігор Судариков проти ГМО-харчів. Офіційних доказів шкідливості немає. Проте з власного досвіду має приклади погіршення репродуктивної функції молодих пар.

Більшість країн Європи від генетично-модифікованих продуктів відмовились. В Україні, навпаки, вирощування генетично сої та кукурудзи лише зростає. Тому ймовірність накидати собі в шлунок невідомих інгредієнтів збільшується. Лікарі радять їсти власноруч вирощену городину. А винахідники вже розмірковують над новим апаратом, який в побутових умовах відрізняв би справжні продукти від модифікованих.

Детальніше про маркування та ГМО-продукти у відео ТСН.

Читайте також:

Міліція почала перевіряти маркування ГМО на продуктах

В Україні знову перенесли маркування ГМО-продуктів

Наскільки небезпечні ГМО продукти?

В Україні ввели обов'язкове маркування трансгенних продуктів

ГМО-продукти почали маркувати

Укрaїнa 6 вересня, 2009, 21:29

Дізнавайтеся головні новини першими — підписуйтесь на наші push-сповіщення.
Обіцяємо повідомляти лише про найважливіше.

Відправити другу Надрукувати Написати до редакції
Побачили помилку - контрол+ентер
Укрaїнa 6 вересня, 2009, 21:57 3949 1
Додати до обраного
Останні Перші Популярні Всього коментарів: 1
Вибір редакції