В Україні понад півсотні видів комах можуть переносити вірус Зіка - МОЗ

В Україні понад півсотні видів комах можуть переносити вірус Зіка - МОЗ

Фото: Reuters

Наразі фахівці вивчили лише п'ять видів комах.

В Україні налічується 53 види комах, які здатні переносити вірус Зіка.

Про це заявила очільниця ГУ "Український центр з контролю і моніторингу захворювань МОЗ України" Любов Некрасова, пише "Укрінформ".

"В Україні є 53 види комах роду Aedes, а чи переносять вони вірус Зіка, це потрібно вивчати", - наголосила вона.

За словами Некрасової, цих комах дуже багато по всьому світу, проте наразі вірус Зіка виділено лише у п'яти вивчених вченими.

"Нині багато не можна сказати, бо ґрунтовна робота з вивчення шляхів передачі вірусу тільки починається. Я думаю, що Україна готова до того, щоб узяти його на озброєння, і буде проводити всі необхідні заходи, щоб ми знали, які комахи в нас циркулюють", - зазначила вона.

Також представниця МОЗу назвала медичні заклади, у яких зможуть діагностувати вірус Зіка.

"У нас є три установи - це наша (Український центр з контролю і моніторингу захворювань МОЗ України. – прим.ред.), Інститут епідеміології та Протичумний інститут ім. Мечникова в Одесі, які мають достатньо обладнання і фахівців", - запевнила Некрасова.

Водночас, коментуючи спалах мікроцефалії у Бразилії, глава УЦКМЗ МОЗ України зауважила, що зараз немає підтвердженої інформації про те, що він спричинений вірусом Зіка.

Окремо Некрасова закликала українців не панікувати, адже ВООЗ наразі займається цим питанням і має розробити протокол і алгоритм дій.

"Над цим зараз дуже потужно працюють провідні світові лабораторні центри та університети. Я думаю, ми будемо мати достатньо матеріалів для того, щоб в Україні належним чином контролювати цю ситуацію", - підсумувала вона.

Нагадаємо, потрапивши в 2015 році з Африки і Азії до Південної Америки, вірус Зіка дуже швидко поширився по материку. Зараження відбувається через укуси комарів. До того ж у США зафіксували перший випадок передачі вірусу Зіка від людини до людини статевим шляхом.

У ВООЗ наголосили, що вірус викликав пошкодження головного мозку у тисяч немовлят в Бразилії. Вакцини для профілактики або лікування вірусу не існує. Сама хвороба викликає невелике підвищення температури і висип.

27 січня в США повідомили, що вірус був зафіксований у дорослого жителя Вірджинії, який виїжджав за межі країни, а також у жителя штату Арканзас.

Найбільше спалахи захворювання були зареєстровані в Азії, Африці, Південній і Північній Америці, Тихоокеанському регіоні. Вірус проник також в кілька країн Європи, крім Німеччини, це - Швейцарія, Данія Швеція, Великобританія, Португалія і Нідерланди.

вірус Мови

Повʼязані теми:

Наступна публікація