В Україні протягом п'яти років підробляли результати ЗНО - ГПУ

В Україні протягом п'яти років підробляли результати ЗНО - ГПУ

Фото: УНІАН

Десятки студентів уже відрахували із вишів.

ГПУ направила до суду обвинувальний акт відносно екс-директора Українського центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука, його двох заступників та ще чотирьох осіб.

Про це повідомили в управлінні зв'язків із громадськістю та ЗМІ Генпрокуратури України.

Як зазначається, посадовців обвинувачують у несанкціонованій зміні результатів ЗНО, привласнення та легалізації коштів держбюджету України та Американських рад з міжнародної освіти за низкою статей.

"Завищення результатів ЗНО надало незаконні переваги у доступі до вищої освіти сотням абітурієнтів, переважно дітям керівників органів державної влади вищого рівня, правоохоронних органів, працівників системи освіти, народних депутатів України та їхніх помічників, та обмежило можливість отримання освіти талановитою молоддю, яка мала на це законне право", - йдеться у повідомленні.

Фото: Прес-служба ГПУ

У ході досудового розслідування було встановлено, що у 2008 році керівництво УЦОЯО, який було створено для подолання корупції у вишах під час зарахування абітурієнтів, було організовано злочинне угруповання, яке завищувало результати оцінювання абітурієнтів шляхом внутрішнього втручання в комп'ютерні системи для проведення ЗНО.

"Так, у 2014-2015 роках слідством встановлено завищення результатів ЗНО понад 200 осіб, а всього з 2008 року - близько 2000", - додали у ГПУ, зазначивши, що для прикриття злочинів керівництво УЦОЯО навмисно не забезпечило створення комплексної системи захисту інформації, як передбачено законом.

Водночас було встановлено, що посадовці Донецького, Львівського, Дніпропетровського та Херсонського регіональних центрів оцінювання якості освіти, а також більшість працівників УЦОЯО є непричетними до завищення результатів, а майже всі протиправні дії вчинялись керівництвом Центру.

Фото: Прес-служба ГПУ

"На цей час завершено досудове розслідування за фактами створення злочинної організації, привласнення та легалізації нею бюджетних коштів у сумі понад 4 млн грн, завищення результатів ЗНО у 2014-2015 роках. Завдяки вжитим заходам щодо організації досудового розслідування, співпраці Генеральної прокуратури України з Міністерством освіти і науки України (Міністрами Квітом С.М. та Гриневич Л.М., їх першим заступником Совсун І.Р.), чинним керівником УЦОЯО Карандієм В.А., незважаючи на те, що доступ до програмного забезпечення ЗНО мали тільки учасники злочинної організації, зриву проведення ЗНО у 2016 році вдалося уникнути", - наголосили у відомстві.

Окремо прокуратура повідомила, що наразі забезпечується поновлення прав потерпілих, за наслідками чого вже відраховано 26 студентів, які подали недостовірні дані про результати ЗНО, документи ще стосовно 174 осіб направлено до вишів.

"Матеріали досудового розслідування щодо завищення результатів ЗНО у 2008-2013 роках згідно з вимогами КПК України виділені в окреме провадження, після завершення якого їм буде надано правову оцінку та вирішено питання про відповідальність осіб, які подали недостовірні дані про ЗНО у 2008-2013 роках (анулювання виданих їм дипломів, повернення ними коштів до бюджету, поновлення прав потерпілих)", - підсумували у ГПУ.

Нагадаємо, раніше у ГПУ повідомили, що керівництво Українського центру оцінювання якості освіти Міністерства освіти та науки підробляло результати зовнішнього незалежного оцінювання. 21 липня минулого року ГПУ, СБУ та МВС провели спецоперацію у Центрі, де під час обшуків було вилучено комп'ютерне обладнання з доказами зазначених протиправних дій.

Крім того, у результаті обшуків генпрокуратура виявила готівку у 130 тисяч доларів та докази незаконного втручання до "Системи оцінювання якості освіти" та "Реєстру осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання".

Було доведено, що посадовці Міносвіти використали зовнішнє незалежне оцінювання для створення корупційного механізму доступу до вищої освіти. Гучна справа виявилася неочікуваною для міністра освіти та науки України Сергія Квіта, оскільки він був переконаний у порядності голови Українського центру оцінювання якості освіти, якого наступного дня усунули від роботи.

Після цього Лікарчук пішов із посади очільника Центру оцінювання якості освіти.

Повʼязані теми:

Наступна публікація