В Україні "розплодилися" горе-благодійники, які збирають гроші тільки на свої потреби

В Україні "розплодилися" горе-благодійники, які збирають гроші тільки на свої потреби

Благодійні фонди успішно використовують гроші українців на свої потреби / Фото: photo.kontrakty.ua

Експерти радять вимагати від фондів звіти про свою діяльність.

Україна примудрилася обігнати Євросоюз за кількістю благодійних фондів у перерахунку на душу населення.

Якщо в європейських країнах одна така організація припадає на кожні 4,5 тис. жителів, то на берегах Дніпра - на кожні 3 тис., пише Корреспондент.

При цьому щедрими дарувальниками українців не назвеш: країна займає 111-те місце з 145 місць у світовому рейтингу благодійності World Giving Index 2012, складеному найбільшим незалежним британським фондом Charities Aid Foundation. А довіра до фондів становить лише 6%, про що свідчать дані Центру Разумкова та фонду Демініціативи.

Парадокс пояснюється просто: за даними Анни Гулевської-Черниш, директора Українського форуму благодійників, лише кожен п'ятий з 15 тис. діючих в країні фондів насправді виконує свою пряму функцію - збір пожертвувань на рішення тих або інших проблем.

Діяльність решти - а щороку в Україні з'являється близько 2 тис. нових фондів - націлена на вирішення інших завдань. Наприклад, на концентрацію, в обхід закону, коштів для передвиборних кампаній політиків. Або на збір обов'язкових внесків організаціями, які юридично брати плату за свої послуги не можуть, - насамперед, йдеться про відомчі лікарні, школи чи дитячі садочки. Окрема категорія "неправильних" фондів - структури, що збирають кошти під фальшиві історії хворих людей.

Такі "неправильні" фонди завдають непоправної шкоди самій ідеї філантропії в Україні, вважає Олександр Олійник, віце-президент Асоціації благодійників України.

Шлях вирішення проблеми один, зазначають фахівці, - привчити благодійні організації регулярно і публічно звітувати про свою діяльність, а українців - контролювати їхню роботу. "Якщо ти можеш попросити чек в кафе чи магазині і перевірити, чи все тобі правильно порахували, то чому ти соромишся перевірити, чи правильно витрачені твої благодійні гроші?", - адресує співвітчизникам риторичне запитання Павло Новіков, екс-директор Української біржі благодійності (УББ), засновник консалтингової компанії Charity Tune.

Найчастіше з роботою благодійних організацій широкі маси українців стикаються перед виборами. Так, більше 60 фельдшерсько-акушерських пунктів на Житомирщині минулого літа отримали від фонду "Майбутнє Полісся" цінні подарунки - велосипеди. Двоколісні машини передавав фельдшерам Володимир Литвин, тоді - спікер парламенту і кандидат у нардепи, а за вдалим збігом обставин ще й батько Івана Литвина, засновника фонду "Майбутнє Полісся".

Пальму першості у своїх руках надійно тримають директори шкіл, лікарень, дитсадків, ректори вузів і керівники інших відомчих установ. Майже при кожній подібній структурі діє фонд, єдиною метою існування якого є легалізація оплати послуг держустанов, які за законом не можуть займатися комерційною діяльністю.

Таким чином, в 99 % випадків, за словами фахівців, ніхто не звітує перед дарувальниками про те, зібрали необхідну суму чи ні, чи вилікували людину і чому операція коштувала $ 300 тис., а не вдвічі дешевше.

В результаті фондів у країні тисячі, а філантропічна активність населення близька до нуля.

Повʼязані теми:

Наступна публікація