В Україні відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання у річницю депортації кримських татар

В Україні відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання у річницю депортації кримських татар

Фото: Getty Images

18 травня відзначається День пам'яті геноциду кримськотатарського народу.

Україна сьогодні на хвилину замовчить. У державі відзначають річницю депортації кримских татар та День пам'яті геноциду кримськотатарського народу, йдеться у сюжеті ТСН.Ранок.

У цей день 72 роки тому перші ешелони с кримськими татарами рушили з Криму до Середньої Азії. Всього протягом трьох діб тоді примусово вивезли близько 180 тисяч людей, половина депортованих загинула дорогою або у перші місяці заслання.

Сьогодні опівдні, одразу після хвилини мовчання, машини зупиняться на вулицях, а водії натиснуть клаксони - цю акцію оголосив Меджліс.

Водночас у самому анексованому Криму російська окупаційна влада забороняє будь-які акції пам'яті - офіційно у двох містах, Красноперекопську та Судаку. Але відомо, що багатьом кримським татарам в інших містах можновладці натякали, що не треба акцій. У соцмережі напередодні виклали відповідний документ, розповсюджений у Севастополі. Він адресований директорам навчальних закладів.

Нагадаємо, 11 травня Верховна Рада ухвалила постанову про звернення до світових організацій щодо вшанування пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу та порушення Росією його прав. Документ передбачає звернення до Організації Об'єднаних Націй, Європейського парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, світових лідерів та всіх членів міжнародного співтовариства. 

Звернення до світової спільноти містить заклик визнати депортацію кримських татар у 1944 році геноцидом і долучитися 18 травня, у День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, до вшанування пам'яті невинних жертв злочину, скоєного комуністичним тоталітарним режимом, а також жертв протиправних дій російської окупаційної влади.

Повʼязані теми:

Наступна публікація