В Україні відкрили кримінальні провадження проти суддів РФ, які кинули Савченко до в'язниці

В Україні відкрили кримінальні провадження проти суддів РФ, які кинули Савченко до в'язниці

В Україні відкрили кримінальні провадження проти суддів РФ, які кинули Савченко до в'язниці

Фото: Антон Наумлюк / Twitter

Також кримінальні провадження відкриті проти російських прокурорів.

Генеральна прокуратура України відкрила кримінальні провадження щодо прокурорів і суддів Росії, які засудили українку Надію Савченко до 22 років в'язниці. ГПУ же підготувала відповідні повідомлення про підозру трьом служителям російської Феміди та трьом прокурорам.

"Вчора до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено два кримінальні провадження. Перше – за ч. 2 ст. 375 Кримінального кодексу України, вказане кримінальне провадження щодо суддів Донецького міського суду Росії, пов'язаного з винесенням завідомо неправосудного рішення щодо Савченко. Друге кримінальне провадження, внесене вчора нашими колегами в ЄРДР, пов'язане з прокурорами РФ. Там у нас ч. 2 ст. 372 Кримінального кодексу України, тобто незаконне притягнення особи до кримінальної відповідальності", - сказав прокурор Генпрокуратури Владислав Куценко.

"Що стосується повернення Наді Савченко на територію України, то, на жаль, до компетенції нашої структури рішення цього питання не входить. Ми - структура, яка займається тими, хто Надю викрадав і хто виносив вирок", - сказав прокурор.

"Є два шляхи (звільнення), і ви це знаєте, - політичний: як обмін її на інших осіб; пошук іншого політичного рішення, або юридичний – набрання чинності рішення Донецького суду, і потім передача Наді на територію України для відбування покарання на території України, але навряд чи Надя визнає таке рішення суду. Тому ми сподіваємося все-таки на політичний шлях вирішення цієї ситуації і повернення нашої громадянки", - додав він.

Напередодні російський суд засудив Надію Савченко до 22 років ув'язнення. До набуття вироком чинності Надію утримуватимуть у СІЗО Новочеркаська. Після цього Савченко має твердий намір відновити сухе голодування. Вирок українці засудили у світі, а українська влада розпочинає активні перемовини щодо обміну полоненої.

Повʼязані теми:

Наступна публікація