Рада зробила крок для заборони стерилізації недієздатних осіб без їхньої згоди

Рада зробила крок для заборони стерилізації недієздатних осіб без їхньої згоди

За таке рішення проголосували 257 із 349 народних депутатів. 

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект, який забороняє стерилізацію недієздатних осіб без їхньої згоди. Документ закріплює право таких осіб на захист від свавілля лікарів-психіатрів у разі застосування примусових медичних заходів.

Із закону "Основи законодавства про охорону здоров'я" вилучається норма, згідно з якою "стерилізація недієздатної фізичної особи за наявності медичних показань може бути проведена лише за згодою її опікуна з додержанням вимог, встановлених законом", передає УНІАН.

Згідно з законопроектом, поліцейські зобов'язані допомагати медичним працівникам за необхідності супроводжувати особу для госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги.

Окрім того, із чинного закону вилучаються норми щодо психіатричного огляду особи, який може бути проведено без її згоди або без згоди її законного представника у тих випадках, коли "одержані відомості дають достатні підстави для обґрунтованого припущення про наявність в особи тяжкого психологічного розладу".

За цей законопроект проголосувало 257 із 349 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Своєю чергою, голова парламентського Комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець заявила, що в Україні є 1 мільйон 600 тисяч таких осіб. На її думку, ухвалення законопроекту дозволить виправити систему, через яку Україна програє у Європейському судді. 

Нагадаємо, зміна системи охорони здоров'я на страхову модель розпочнеться у 2017 році і триватиме три роки. Трансформація стартує з запуску сімейної медицини європейського зразка на базі поліклінік, амбулаторій та ЦПМСД.

Повʼязані теми:

Наступна публікація