В Україні запровадять страхову медицину у 2017 році – МОЗ

В Україні запровадять страхову медицину у 2017 році – МОЗ

Така модель охорони здоров'я триватиме три роки.

Зміна системи охорони здоров'я на страхову модель розпочнеться у 2017 році і триватиме три роки.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк, передає прес-центр МОЗ.

За словами міністра, трансформація стартує з запуску сімейної медицини європейського зразка на базі поліклінік, амбулаторій та ЦПМСД.

"За минулі 25 років було розроблено 21 законопроект про запровадження страхової медицини. Багато з них передбачали створення великих бюрократичних структур чи переспрямування бюджетних потоків в чиїсь кишені — на щастя, Верховна Рада не дозволила цього. Мета нашої команди — почати запускати страхову модель медицини на практиці вже у 2017 році і ми знайшли спосіб зробити це з мінімальними і зрозумілими всім змінами в законодавстві", - зазначив Ковтонюк.

Міністр також додав, що українці зможуть вільно обирати сімейного лікаря і педіатра для своїх дітей. Також прив'язка до місця проживання скасовується.

"Наша мета — лікар кожній родині. Сімейний лікар повинен стати агентом сім'ї в системі охорони здоров'я, направляти, слідкувати за здоров'ям та забезпечувати всю первинну діагностику. Сім'я повинна йому довіряти, а для цього лікар має бути мотивований — передусім фінансово", - наголосив Ковтонюк.

Міністр зазначив, що технічним оператором перерахування бюджетних коштів стане прозора страхова агенція, що здійснюватиме документообіг з лікарями.

"Українці і так сплачують податки. Наша задача — забезпечити їх прозоре та ефективне використання. Кожен громадянин України, незалежно від місця проживання та достатку повинен мати доступ до сімейного лікаря, а громади не повинні відправляти "гонців" до Києва для вимолювання додаткових бюджетів. Логіка дуже проста: ви обираєте лікаря — ми йому платимо", -  додав він.

Нагадаємо, українцям відшкодовуватимуть вартість життєво необхідних ліків. Таку урядову ініціативу опрацьовує міністерство охорони здоров'я.

Разом із фармацевтами керівники медичної галузі нині готують національний перелік медикаментів, який складатиметься орієнтовно з 260 позицій. Туди ввійдуть ліки від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету та інших важких патологій. Коли список буде затверджено, почне працювати програма реімбурсації – здешевлення для хворих вартості препаратів. Людям повертатимуть частину вартості або повну вартість ліків.

Повʼязані теми:

Наступна публікація